Spring naar de content

NIEUW: banken willen geen gratis geld (voor MKB)

De afgelopen jaren was het een feestje voor de banken, met dank aan Mario Draghi. Tegen bizar lage rentes konden ze op tamelijk gemakkelijke condities geld lenen bij de ECB, geld dat ze zo weer konden uitzetten met de aankoop van staatsobligaties van hun eigen land. De rentes die ze daarop ontvingen waren een veelvoud van wat ze de ECB betaalden. Zo hielp de lamme (de probleembank) de blinde (het probleemland).

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

En wij maar werken.

Gratis geld, gratis winst en gratis oplopende bonussen, u en ik zouden het ook kunnen maar we hebben geen bankvergunning en die krijgen we ook niet. Centrale banken hebben hun handen vol aan het bestaande old boys network.

In wat zo langzamerhand het laatste wanhoopsoffensief van Draghi c.s. moet zijn – hoewel, dat weet je nooit – kondigde hij nog niet zo lang geleden een heel ander programma aan: de TLTRO’s. Er komt 400 miljard beschikbaar, alweer voor banken, alweer tegen een ridicule rentevoet van 0,15 procent maar dit keer moeten ze het bewezen doorlenen aan het bedrijfsleven en dan vooral het MKB. Zo niet, dan moeten ze het subiet terugstorten. Controlemoment: heel veel later en dat schept voor de creatievelingen onder de bankiers toch nog wel wat kansen om het in elk geval tijdelijk bij het oude speltype te houden. Terugstorten, te zijner tijd, is niet echt een sanctie. Voor dat moment kun je al een paar keer hebben ingeschreven op kortlopende leningen van probleemlanden.

Vanochtend werd de eerste tranche geplaatst: 255 banken leenden op die beperkende voorwaarden 82,6 miljard en dat klinkt als veel maar het is per bank gemiddeld een stuitend laag bedrag: nog geen 325 miljoen.

Dat verbaast me niks want de dringende bestemming, geld naar het MKB, is vooral een door de politiek bedachte. Ik heb een warm hart voor het MKB maar de realiteit is gewoon dat een groot deel er van inmiddels zo’n armetierige bedrijfsvoering heeft dat een bank er ook onder normale omstandigheden geen stuiver aan zou lenen.

Bedrijven die er zo voor staan zouden in hun financieringsbehoefte moeten voorzien met meer eigen vermogen of tenminste risicokapitaal en dat is bankkrediet per definitie niet. Dat was altijd al zo en u zou het niet anders willen want als zo’n bank zou bezwijken onder een barrage aan slechte MKB-kredieten, dan zou uw eigen spaargeld er ook wel aan kunnen gaan als die bank vervolgens steun nodig heeft.

Er ligt vooralsnog nog een kleine 320 miljard te wachten bij de ECB, in december doen ze het volgende rondje maar de nogal geringe belangstelling van vandaag belooft niet veel goeds.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, SBM, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.