Spring naar de content

Fotoserie: de Nederlandse dragqueen en haar pruik

In augustus dit jaar moest de gerenommeerde pruikenmaker John Gravemaker zijn zaak in de Amsterdamse Maison de Bonnetterie vaarwel zeggen: de luxe warenhuisketen sloot landelijk zijn deuren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Al jaren voorziet Gravemaker dragqueens van op maat gemaakte pruiken, maar nu er geen toonbank meer is om te bemannen drijft hij zijn handel voortaan van achter zijn computer. Fotograaf Jan van Breda greep de gelegenheid aan voor een hommage aan het werk van Gravemaker, ook wel bekend als Haren Majesteit.

Van Breda fotografeerde dertien dragqueens én zichzelf in vol ornaat. Vanaf eind september is deze bijzondere serie te zien in galerie De Gang in Haarlem, waar de fotograaf zelf de doeken aan het spannen is wanneer HP/De Tijd hem spreekt.

Travestieten dus.
“Kijk, daar ga je al. Travestieten zijn mannen die een jurk dragen omdat ze dat prettig vinden. De mannen die ik heb gefotografeerd zijn dragqueens – zij trekken een jurk aan omdat ze optreden in de kroeg, of bij de bingo.”

U vergelijkt deze queens met rivaliserende motorbendes. Verklaar u nader.
“Dat klopt. Je hebt verschillende travestiegroepjes, hier in Amsterdam, zogenaamde ‘houses’. Zo heb je House of Galore, Dre’s Angels, en vroeger de Diamond Diva’s. En die houses kibbelen nog weleens met elkaar of onderling, en dan splitsen ze zich op. Het is een wespennest.”

Dat levert gegarandeerd leuke plaatjes op.
“Nou, in eerste instantie zou ik dit jaar exposeren met foto’s uit mijn tien jaar als fotograaf, maar tijdens de besprekingen daarover kwam dit onderwerp bij me binnen. Ik besloot het toe te spitsen op het gegeven dat John Gravemaker zijn winkel in Maison de Bonnetterie moest sluiten.”

U was bekend met het werk van Haren Majesteit?
“Ja, ik kende zijn werk. Maar daar vond ik in het begin geen reet aan. In mijn ogen waren al die pruiken hetzelfde – tot ik beter keek en zag hoe uniek elke pruik was. Dus ik heb John gevraagd of ik een aantal van zijn klanten mocht fotograferen, met als eis dat ze een originele John Gravemakerspruik hadden, en bewust voor dat model en die kleur hadden gekozen.”

U moest er zelf ook aan geloven. Had u drag-ervaring?
“Ik ben weleens verkleed gegaan als vrouw, ja. Op de vijftigste verjaardag van een vriend, bijvoorbeeld. Alle mannen moesten als vrouwen en alle vrouwen als man. En met de Hartjesdagen (een travestie-evenement op de Amsterdamse Zeedijk– KvV) was ik verkleed als majoor Bosshardt. Ik zag er niet uit. Ik had geen make-up op, alleen een pakje van het Leger des Heils.”

Uw alter ego was geboren. Waarom bent u zelf voor de camera gestapt?
“Je moet jezelf niet al te serieus nemen, dus ook ik moest met de billen bloot. Mijn Hitchcock-momentje, zeg maar.”

Lekker gewaagd.
“Het is aardig gewaagd, ja. De Gang, waar ik exposeer, is de doorgang naar de kerk van een doopsgezinde gemeente. Er hing in eerste instantie ook een foto tussen van Dusty met een enorme dildo in haar handen die ze tegen haar gezicht drukt alsof het een massagestaaf is, en die was iets té. Dat was overigens niet zozeer voor die doopsgezinde gemeente, maar daarnaast zit een winkel die wordt gerund door mensen met een geestelijke beperking. Dus die heb ik er uiteindelijk maar uitgegooid, en in plaats daarvan voor een beeld gekozen van Dusty met een fles wodka.”

‘LAK!’ is te zien in fotogalerie De Gang in Haarlem, van 29 september tot en met 15 november. Naast de veertien portretten van drag queens valt ook eerder werk van Jan van Breda te bezichtigen.

JOHN GRAVEMAKER
Kapper John Gravemaker
JAN VAN BREDA AKA PAULA HUFTER
Paula Hufter (Jan van Breda)
1. CARL BAKER AMY HUISWIJN
Amy Huiswijn (Charl Bakker)
3. FRANK VAN DER WAALS DONNATELLA VERSATSJIE
DonnaTella Vergatsie (Frank van der Waals)

 

4. JOHN JOOST CHARLY DE BUSTIER
Charité La Bustier (John Joost)

 

5. WILLEM DE WIT DUSTY GERSTANOWITZ
Dusty Gersanowitz (Willem de Wit)

 

6. DAVID SAMSON DOUMIE HARD
Doumie Hard (David Samson)

 

8. SANDER DAN WAAS LADY GALORE
Lady Galore (Sander den Baas)