Spring naar de content

Onderzoek: hoe duurder het eten, hoe beter het smaakt

We laten ons maar graag een hoop wijsmaken. Bijvoorbeeld dat wanneer iets veel geld kost, het dan ook wel goed zal zijn. Maar dat is vooral een kwestie van perceptie: uit nieuw onderzoek blijkt dat wat meer geld kost ook beter smaakt, omdat de prijs er invloed op heeft.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Mensen die veel voor hun eten betalen, vinden dat eten dus lekkerder. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Cornell University, dat verscheen in het wetenschappelijk blad Journal of Sensory Studies. In het onderzoek gaat het om een all-you-can eat buffet, waar de mensen dus onbeperkt mogen eten. De onderzoekers zagen dat mensen die relatief veel voor zo’n buffet betaalden, de gerechten hogere cijfers gaven.

pizza

De onderzoekers deden hun studie onder 140 bezoekers van een Italiaans restaurant. Allemaal aten ze daar van een buffet, met pizza, salade, brood, pasta en soep. Een deel van de proefpersonen betaalde 4 dollar voor het eten, het andere deel betaalde 8 dollar voor hetzelfde buffet. Na het eten moesten de bezoekers hun maaltijd een cijfer tussen de 1 en 9 geven. De deelnemers die 8 dollar hadden betaald voor het buffet, waardeerden het eten 11 procent hoger (lees: smakelijker) dan de mensen die goedkoper gegeten hadden.

De mensen die de lage prijs betaald hadden vonden niet alleen dat hun eten minder voldoening gaf, ze genoten ook minder dan de personen die meer betaald hadden. Gemiddeld aten de deelnemers van beide groepen drie pizzapunten. “Mensen baseren hun verwachting van de smaak deels op de prijs. Ze hebben echt spijt van een buffet als het goedkoop is,” zegt hoofdonderzoeker David Just.

Mede-onderzoeker Brian Wansink raadt restaurants zelfs af om all-you-can eat buffets te serveren, omdat mensen nog altijd de je-krijgt-waar-je-voor-betaalt mentaliteit hebben. “Vermijd goedkope all-you-can-eat buffetten,” zegt hij daarover. “Ga naar het duurste buffet dat je je kunt veroorloven. Je zult dezelfde hoeveelheid eten, maar meer genieten van de ervaring en het eten.”