Spring naar de content

Ondervoeding kost Nederlandse overheid miljoenen per jaar

Artsen en verpleegkundigen zijn zich te weinig bewust van ondervoeding. Door dit probleem bij ouderen aan te pakken, kan de Nederlandse overheid 13 miljoen euro per jaar besparen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: EOS Wetenschap

Wie ziek is, loopt het risico ondervoed te raken. Dat komt doordat ons lichaam extra voedingsstoffen nodig heeft om het immuunsysteem te versterken en het herstel te bevorderen. Als patiënten niet genoeg eten, dan zoekt het lichaam zijn energie intern. “Dat leidt onder andere tot afbraak van de spieren, niet alleen van armen en benen, maar ook elders, bijvoorbeeld van ademhalingsspieren,” zegt Karen Freijer  van de Rijksuniversiteit Groningen, die het probleem onderzocht in het kader van haar proefschrift. “Dit kan leiden tot extra complicaties en extra kosten.”

Ondervoeding door ziekte kost de Nederlandse gezondheidszorg 1,9 miljard euro per jaar, becijferde Freijer. Toch zijn er eenvoudige oplossingen voorhanden. Volgens Freijers berekeningen zou een betere dagelijkse voeding en de inzet van medische drinkvoeding bij ouderen in het bejaardentehuis en bij thuiszorg 13 miljoen euro aan besparingen opleveren. Het gebruik van medische drinkvoeding voor en na een buikoperatie zou dan weer goed zijn voor 252 euro per patiënt – of minstens 40 miljoen euro per jaar.

Het probleem van ondervoeding blijft vaak onopgemerkt, omdat het niet altijd te zien is. Er bestaan wel screeningslijsten, maar in de praktijk worden die weinig gebruikt. Freijer pleit voor de opname van de problematiek in de artsenopleiding.

Onderwerpen