Spring naar de content

Peiling De Hond: alleen coalitiepartners PvdA en VVD verliezen zetels

In de meest recente peiling van peil.nl, de opiniepeiling van Maurice de Hond, is een opvallende waarneming zichtbaar: alle partijen winnen, behalve coalitiepartijen VVD en Partij van de Arbeid.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie
Bron: peil.nl
Bron: peil.nl

Samen verliezen de coalitiepartners 38 van de 79 zetels als er nu Tweede Kamer-verkiezingen zouden worden gehouden. Vooral de PvdA heeft volgens de peiling zwaar te verduren: de partij wint weliswaar 1 zetel ten opzichte van de vorige peiling, maar verliest in totaal 25 zetels en houdt er nog 13 over. De VVD houdt volgens De Hond nog 28 zetels over van de 41 die het nu in de Tweede Kamer bezet, maar blijft wel de grootste partij van het land. Als de peiling van De Hond werkelijkheid wordt zou dit betekenen dat de PvdA, de huidige tweede partij van Nederland, de zesde partij wordt in zetelomvang. Bovendien winnen alle andere partijen zetels ten opzichte van de verkiezingen van 2012, alleen de ChristenUnie blijft stabiel op 5 zetels. De PVV zou volgens de uitkomsten van De Hond met het CDA strijden om wie zich de tweede partij van het land mag noemen.

Op de methode van De Hond is overigens forse kritiek van politicologen. Maar volgens de laatste peiling (van begin september) van Peilingwijzer, een methode van politicoloog Tom Louwerse die de peilingen van Ipsos, EenVandaag, Peil.nl en TNS/Nipo combineert, komt de VVD ook uit tussen de 28 en 33 zetels, de PvdA tussen de 13 en 17 zetels.