Spring naar de content

IJsland-Nederland en het gelijk van Sander Dekker

Wie dinsdagavond rond zes uur inschakelde op NPO 1 móet wel sympathie hebben gekregen voor de plannen van staatssecretaris Sander Dekker met de publieke omroep.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Ik schakel in tijdens het NOS Journaal van zes uur, waarin ruimschoots aandacht wordt besteed aan het debâcle in IJsland, een voetbalwedstrijd tegen ‘een stel onbehouwen Vikingen’ waarvoor de NOS de avond ervoor drieënhalf uur zendtijd had ingeruimd. De wedstrijd zelf moest ik missen, maar gelukkig becommentarieert en analyseert NOS-presentator Tom Egbers, net terug uit Reykjavik, er nog even lustig op door.

Daarna EenVandaag van de AVROTROS, dat opent met een uitgebreide reportage over het debâcle in IJsland. Is bondscoach Guus Hiddink te oud? Een hoogleraar ouderengeneeskunde komt eraan te pas om deze prangende vraag te beantwoorden. Dan wordt er alvast even overgeschakeld naar Gert van ’t Hof, voor de onderwerpen in het NOS Sportjournaal.

Dat is – de klok slaat kwart voor zeven – uiteraard volledig gewijd aan the day after the night before. Onder anderen Tom Egbers, net terug op Nederlandse bodem, laat zijn licht schijnen op het debâcle in IJsland, en de grote vraag is: hoe nu verder?

Dat kunnen we kort daarna weleens te weten komen, want na de STER staat Matthijs van Nieuwkerk zijn goed betaalde stoel – “Spannend, voor het eerst in tien jaar!” – graag af voor wat commerciële zendtijd: Gijp, Derksen en Genee ouwehoeren tien minuten van De Wereld Draait Door vol over het debâcle in IJsland. Tot zover, tot morgen!

(“Straks doet de ploeg van RTL Nieuws het Achtuurjournaal,” verzucht een EenVandaag-journalist op Twitter).

Dan het Achtuurjournaal. De enkelband van Volkert van der Graaf mag af, Marieke de Vries bericht vanuit Hongkong en…: “Guus Hiddink krijgt de volle laag.” Gelukkig is daar Tom Egbers, net terug uit IJsland, die het een en ander kan vertellen over de heikele situatie waarin de bondscoach verkeert.

Na vijf achtereenvolgende programma’s op NPO 1 waarin het over Guus Hiddink gaat, blijkt die nog steeds niet te zijn opgestapt. Maar wat niet is kan nog komen: in Nieuwsuur daarom meer aandacht voor het debâcle in IJsland en de positie van de bondscoach.

Zoals te doen gebruikelijk is de dagafsluiting voor PauwGisteren mocht staatssecretaris Sander Dekker zijn kritiek op de publieke omroep ventileren, maar vanavond zit Pauw weer bovenop de actualiteit: “We bespreken met Frits Barend en Jan Mulder de vraag: Is er nog een toekomst voor bondscoach Hiddink?”

Ik denk dat ik maar eens vroeg naar bed ga vanavond.