Spring naar de content

Hillary Clinton vangt 200.000 dollar voor speech op universiteit over… te duur onderwijs

In weinig landen is vervolgonderwijs zo duur als in de Verenigde Staten. Een jaar collegegeld op een staatsuniversiteit kost al gauw 4.000 dollar, en dit kan oplopen tot het tienvoudige wanneer er aan een particuliere universiteit gestudeerd kan worden. Geen wonder dat scholarships (sponsoring van collegegelden) voor uitblinkers op sport- of intellectueel gebied zo gewild zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Iemand die daar iets aan wil doen is Hillary Clinton. De waarschijnlijk democratische presidentskandidate, ex-minister van Buitenlandse zaken en tevens vrouw van oud-president Bill Clinton gaf een speech om de kosten van het onderwijs omlaag te brengen.

Volgens Hillary moet het bedrijfsleven op de bres springen om het onderwijs betaalbaarder te maken en te houden. Ook worden teveel studenten het zwarte gat van de leningen (en met name het eindeloos afbetalen daarvan) ingezogen. Ook dit is geen goede ontwikkeling, vindt Clinton. ‘Onderwijs moet niet alleen beschikbaar zijn voor degenen die het kunnen betalen.’

En daar heeft mevrouw Clinton een sterk punt. Wat ze er echter niet bij zegt tijdens deze rede aan de University of Nevada in Las Vegas, is dat ze maar liefst 225.000 dollar  (177.000 euro) toucheert voor het praatje.

De lezing van afgelopen maandag past in het stramien van de familie, die al jarenlang hoge bedragen vraagt om te verschijnen op evenementen. Dat staat in schril contrast met een bewering in de biografie van Hillary, waarin ze stelt dat de Clintons ‘dead broke’ (helemaal blut) waren toen ze in 2001 het Witte Huis verlieten.

Dat zal inmiddels behoorlijk anders zijn. En dat het op een wat hypocriete manier wordt binnengeharkt wordt blijkbaar op de koop toegenomen. Als de Clintons een nieuwe campagne die naar het Witte Huis moet leiden willen bekostigen is veel geoorloofd.