Anti-EU-fractie van Nigel Farage valt uiteen

De anti-EU-fractie Europa van Vrijheid en Directe Democratie (EVDD) is uiteen gevallen na het vertrek van een Europarlementslid uit Letland. Dat meldt woordvoerder Jaime Duch van het Europees Parlement op Twitter.

In de fractie van EVDD hadden onder meer parlementsleden van de Britse UK Independence Party (UKIP van Nigel Farage), de Italiaanse Vijfsterrenbeweging, Litouwers, Tsjechen, Zweden, een Française en een Letse een plaats. Nu die laatste de fractie heeft verlaten moet deze in zijn geheel ontbonden worden, omdat er minstens 25 Europarlementsleden nodig zijn uit zeven verschillende landen. De fractie was met 48 leden al de kleinste in Europa.

De UKIP moet nu opzoek naar een delegatie uit een zevende lidstaat van Europa. Logischerwijs komen partijen die eerder anti-Europese fracties wilden vormen in aanmerking, zoals de Nederlandse PVV, maar ook Vlaams Belang en Front National – hoewel Farage samenwerking met die partijen eerder uitsloot. Ook zou het de zoektocht kunnen eindigen bij partijen die eerder lid waren van de fractie van Farage, maar die verhuisden naar een andere Europese fractie (de ECD). De kans dat zij terug willen keren lijkt niet heel groot gezien de invloed van EVDD maar klein is.

Nigel Farage is in de Europese politiek vaak opvallend aanwezig met zijn harde, snedige optredens.

Reageer op artikel:
Anti-EU-fractie van Nigel Farage valt uiteen
Sluiten