Spring naar de content

Alles wat je moet weten over duurzame verf

Ga je binnenkort schilderen in en rondom je huis en wil je dat het er goed uitziet en lang meegaat? Investeer dan in duurzame muurverf (ook al is deze soms wat duurder).

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

De extra kosten zijn het waard, want je schilderwerk blijft jarenlang mooi en je maakt ook nog eens een milieuvriendelijke keuze. Door duurzame verf te gebruiken, help je mee aan een betere en duurzamere wereld. Lees verder om meer te weten te komen over duurzame verf.

Wat is duurzame verf?

Duurzame verf is heel anders dan de gewone verf die je in de bouwmarkt ziet liggen. De meeste gebruikelijke verven zijn gemaakt van fossiele grondstoffen. Wat betekent dat precies? Deze zijn gebaseerd op chemisch bewerkte materialen die vaak schadelijk zijn voor de natuur. Deze verven zijn vaak moeilijk afbreekbaar en bevatten schadelijke stoffen. Aan de andere kant bestaat duurzame verf vooral uit natuurlijke grondstoffen die hernieuwbaar zijn en minder schadelijk zijn voor het milieu. Bij de productie van duurzame verf wordt het chemische proces tot een minimum beperkt. Deze verf bevat dus minder giftige stoffen. Hierdoor wordt duurzame verf deels of volledig circulair, wat betekent dat het minder belastend is voor onze planeet.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Waarom zou je voor duurzame verf kiezen?

Er zijn best een paar goede redenen om hiervoor te kiezen in plaats van de gewone verf. Allereerst staat duurzame verf bekend om zijn topkwaliteit en gaat het langer mee dan gewone verf. Dat betekent dat je niet zo vaak opnieuw hoeft te schilderen. Daarnaast zijn de grondstoffen voor duurzame verf hernieuwbaar, wat niet het geval is bij gewone verf. En omdat duurzame verf natuurlijke materialen gebruikt, is het ook nog eens beter bestand tegen schimmels en andere beestjes die je schilderwerk kunnen verpesten. Oh, en laten we niet vergeten dat duurzame verf meestal minder broeikasgassen uitstoot bij de productie. Ook weer goed voor klimaatverandering!

Bewuste keuzes maken

Het is slim om goed na te denken over wat je kiest. Duurzame verf is een goede keuze omdat het goed is voor het milieu en zorgt dat je schilderwerk lang mooi blijft. Duurzame verf doet het goed, het blijft lang mooi en is bestand tegen vlekken en viezigheid. Het zorgt ook voor een betere luchtkwaliteit binnen en is van nature minder aantrekkelijk voor micro-organismen. Als je deze verf buiten gebruikt, gaat het ook lang mee en verandert de kleur niet snel. Dat betekent minder gedoe en minder kosten voor onderhoud. Deze natuurlijke producten kun je in veel soorten krijgen, zoals muurverven, interieurbeschermers, lakken, primers, beitsen, dakcoatings en meer.