Spring naar de content

Ajax gaat de Champions League niet winnen (en Maribor trouwens ook niet)

Ik heb het gisteravond eens aangekeken, ik heb Barcelona – Ajax uitgezeten, ik heb de samenvatting van Roma – Bayern bestudeerd en ik heb de begrotingen van alle clubs eens naast elkaar gelegd. Op basis van die bevindingen zeg ik nu: Ajax gaat de Champions League niet winnen dit jaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Het is natuurlijk nog altijd vroeg in het toernooi – en Ajax leed gisteren pas z’n eerste Europese verliespartij van het seizoen – maar ik zie ze zo 1-2-3 die cup niet voor de vijfde keer naar Amsterdam tillen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Geld
Hoe kun je dat nu al zo stellig voorspellen, vraagt u? Dat is een kwestie van jarenlange voetbalkijkervaring, een snufje logica en een boel fingerspitzengefühl. Het grootste probleem van Ajax in vergelijking met clubs als Bayern, Barcelona, Real Madrid en Chelsea is dat ze in Amsterdam veel minder goede spelers hebben. Ik heb het gisteren weer eens zitten analyseren en dan kom je gewoon tot de conclusie dat figuren als Messi, Neymar en Iniesta beter kunnen voetballen dan Kishna, Sigthorsson en Zimling. Bovendien hebben de grote clubs een veel grotere hoeveelheid goede spelers, zodat ook blessures en schorsingen geen onoverkomelijke problemen opleveren. Op die manier hebben die zgn “topclubs” niet alleen een hoger basisniveau, maar houden ze dat niveau ook fundamenteel langer vast.

Hoe komt het dan dat ze bij die andere clubs zoveel betere spelers hebben dan bij Ajax?
Dat is een interessante vraag, waarop we het antwoord in eerste instantie moeten zoeken in de financiële kant van de zaak. U moet weten dat clubs als Barcelona en Bayern veel meer geld tot hun beschikking hebben om goede spelers te kopen en om die spelers het beste salaris te bieden. Bovendien hebben de andere clubs in die landen ook relatief veel geld tot hun beschikking, zodat die goede spelers voor meer geld tegen betere tegenstanders kunnen komen te spelen. Dat is natuurlijk uiterst verleidelijk, waardoor Bayern en Barcelona een betere concurrentiepositie hebben dan Ajax of Roda JC als het aankomt op het doen van een aanbieding aan een uitstekende Deense verdediger of een Braziliaanse balkunstenaar.
Een ander gevolg van dat opvallende verschil in armslag is dat Ajax-spelers die goed genoeg zijn om niet meer bij Ajax te hoeven spelen, dat ook niet meer willen. Ze gaan naar andere clubs, omdat ze meer geld willen of omdat ze een nieuwe uitdaging willen – wat een andere manier is om te zeggen dat je meer geld wil, waar trouwens niets mis mee is.

De Darwin League
Betekent dit dat Ajax de Champions League niet gaat winnen dit jaar? Dikke kans van niet. En het jaar erna niet en het jaar daarna ook niet. Zoals dat nu eenmaal gaat in een van marktwerking vergeven micromaatschappij, worden de rijken rijker en gaan de armen vroeg of laat failliet. Survival of the richest.
Sport bestaat bij de suggestie dat je altijd een kans hebt, als je maar lang en hard genoeg je best doet, genoeg talent bezit en bijtijds wordt overgenomen door een Russische halvegare.