Spring naar de content

Na Zara flirt ook Mango met nazi-kleding

Op de schaal van politieke correctheid scoren de Spaanse modeketens de afgelopen tijd niet hoog. Was het eerst Zara die een flater van historisch kaliber beging met een kinderpyjama die verdacht veel weghad van een concentratiekamp-uniform (en dat was overigens niet de eerste keer), nu is het Mango dat de controverse zoekt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Een van de items in de najaarscollectie van het merk had namelijk een patroon dat verdacht veel weghad van het logo van de SS (zoals op de helm). En toegegeven: de gelijkenis met de Siegrune is treffend. Meteen na het verschijnen van het shirt in de vrouwencollectie werd het opgepikt en waren de kritieken niet van de lucht.

siegrune waffen ss via flick garry wilmore

Op Twitter werd het stoffen debacle omgedoopt tot ‘Nazi chic‘ en werd de vergelijking met het Zara-incident van afgelopen augustus snel getrokken. Terwijl het discutabel is of het merk daadwerkelijk snode (publiciteitsgerelateerde) plannen had, of dat er ergens een directielid een extra lange siësta inlaste op het moment dat het ontwerp voorbij kwam, voelde Mango zich wel genoodzaakt om een statement uit te brengen.

Waar Zara het gewraakte shirt terugtrok, is daar bij Mango vooralsnog geen sprake van. Het bedrijf noemt het een ‘onfortuinlijke associatie’, maar biedt het kledingstuk, een blouse met de naam RAYO, nog steeds aan op haar website (€34,99). Mocht u dus een blouse met een bijzonder flitsend patroontje in uw najaarscollectie willen, dan kunt u deze nog gewoon bestellen.

Het SS-shirt van Mango. Foto via Mango
Het ‘SS-shirt’ van Mango.                                                                                                Foto via Mango