Spring naar de content

Hoogblonde Amerikaanse krijgt huwelijksaanzoeken van IS-strijders

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

De hoogblonde Amerikaanse Jennifer Williams had jarenlang een handjevol volgers op Twitter. Inmiddels zijn dat er meer dan tienduizend, waaronder een aanzienlijk deel islamitische extremisten en moslims die IS steunen. Een onschuldige tweet was daarvan de oorzaak.

De grappig bedoelde tweet, als onderdeel van een twittercampagne tegen de IS, heeft haar de duizenden mannelijke aanbidders opgeleverd. Het begon allemaal met de hashtag #Muslimapologies, op Twitter. Deze werd vlak na een serie IS-onthoofdingen in het leven geroepen om moslims excuses aan te laten bieden omdat ze zich niet genoeg zouden uitspreken tegen terreurdaden. Jennifer, zelf gematigd moslima, was er wel een beetje klaar mee om verantwoordelijk gehouden te worden voor daden van een kleine minderheid aan extremisten. Zodoende bood ze op grappige wijze met een aantal anderen haar excuses aan voor onder allerlei zaken die mis waren met de wereld, zoals de film Twilight en Justin Bieber.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Ze had nooit gedacht dat ze serieus werd genomen toen ze een grapje twitterde, waarin ze haar excuses aanbood voor het moslim worden nadat ze de Koran las om de overtuigingen van terroristen te begrijpen.

“Sorry I read the Quran to learn abt terrorist beliefs but ended up converting to Islam b/c of what it said. #MuslimApologies #sorrynotsorry.”

De werkelijkheid was namelijk iets genuaneerder: Williams werd inderdaad moslima nadat ze de Koran las, maar niet omdat ze zich herkende in de passages die terroristen vaak aanhalen. Een grapje of niet, de hoogblonde Williams, met haar tatoeages en rode lippenstift, kreeg plotseling duizenden retweets van mensen die de zwarte vlag van IS als hun profielfoto hadden.

“Mannen die op hun foto’s in traditionele kleding te zien waren begonnen me tweets te sturen en vroegen of ik een privégesprek met ze wilde aangaan. Een man vertelde me hoe mooi ik zou zijn als ik mezelf zou bedekken en er niet langer uit zou zien als een ongelovige. Weer een ander vroeg me gelijk ten huwelijk.” Ook werd haar tweet gebruikt als propaganda op diverse IS-websites, terwijl deze oorspronkelijk juist bedoeld was om IS tegen te werken.

“Ik waardeer het niet dat mijn bekeringsverhaal gebruikt wordt om meer mensen aan te trekken bij een groep die zelfmoordterroristen en onthoofdingen steunt”, schreef ze daarna.

Onderwerpen