Spring naar de content

Amnesty International reikt prijzen uit voor journalistiek over WK-slavernij

Jaarlijks kent de Britse afdeling van Amnesty International prijzen toe aan hen die een sterk staaltje mensenrechtenjournalistiek aan de Britse man brengen. De Amnesty International Media UK Awards. In het verleden won Al Jazeera een aantal van deze prijzen, en ook de BBC doet dat bijna jaarlijks.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Woensdag maakte de mensenrechtenorganisatie in Londen de winnaars bekend van de dertiende editie van deze prijzenregen. De winnaar van het national newspaper awardThe Guardian. In 2013 schreef Pete Pattinson een exposé over de misstanden in aanloop naar het Wereldkampioenschap Voetbal van 2022 in Qatar. Het emiraat bleek het niet zo nauw te nemen met een aantal fundamentele mensenrechten. Moderne slavernij, schreef Pattinson.

Uit zijn onderzoek naar de totstandkoming van dit miljardenevenement ontdekte Pattinson dat er bijna dagelijks een arbeider omkwam tijdens de bouwwerkzaamheden. De arbeiders, waaronder zo’n 100.000 overgevlogen Nepalezen, stierven aan hartaanvallen en hartfalen, of kwamen om bij ongelukken op de werkvloer. Hun intensieve arbeid betekende lange werktijden en hitte, en in sommige gevallen drinkwater- en salarisonthouding, zoals ook in onderstaande video wordt geïllustreerd.

In navolging op het artikel onderzocht de internationale rechtsvereniging DLA Piper de situatie in Qatar. De Qatarese regering beloofde verbetering. Nu, zo’n zes maanden later, stelt Amnesty dat die verbetering uitblijft, aldus Amnesty.

Maar The Guardian ontving meer lof. Amnesty reikte ze eveneens de prijs uit voor digitale innovatie. In april publiceerde de krant een online artikel waarin de lezer een rondleiding kreeg door de Bengaalse kledingindustrie, via een inventieve combinatie van tekst, video en foto. En die aparte mensenrechtencategorie op de website van The Guardian zal ongetwijfeld ook in de smaak zijn gevallen.

Onderwerpen