Spring naar de content

Smakelijk: tongzoenen brengt 80 miljoen bacteriën over

Kopkluiven, snavelen, of een tongetje leggen. Tongzoenen spreekt tot de verbeelding en tijdens de intieme daad wordt meer dan liefde uitgewisseld, zo blijkt uit onderzoek van TNO en microbenmuseum Micropia in Amsterdam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Hoogleraar Microbial Genomics Remco Kort testte dit door bezoekers van dierentuin Artis tien seconden met elkaar te laten tongen. Gemiddeld wissel je in die luttele seconden 80 miljoen bacteriën uit, blijkt uit de metingen die vandaag worden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrijft Microbiome.

Dat wil overigens niet zeggen dat daarmee de (volledige) mondflora verandert: de totale mondbacteriepopulatie bestaat uit grofweg een miljanrd bacteriën. Bovendien werd in het onderzoek vastgesteld dat bacteriepopulaties bij stelletjes sterk op elkaar lijken, doordat partners al vaker hebben gezoend en zodoende al veel bacteriën hebben uitgewisseld. Ook het consumeren van vergelijkbare voeding is erop van invloed.

Om toch te kunnen testen hoeveel bacteriën er via het speeksel worden uitgewisseld dronk een van de partners vlak voor het zoenen een yoghurtdrankje. Na de tongzoen bleken er zo’n 80 miljoen bacterieën overgetongd. De meesten daarvan zullen wel weer verdwijnen: ze worden verdrongen door het immuunsysteem of verliezen de strijd met de bestaand mondbacteriën.

Onderwerpen