Spring naar de content

Google heeft nu ook Street View voor het Great Barrier Reef

Met Street View van Google bekijken waar iemand woont of hoe de omgeving er her en der uitziet is inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Behalve voor plaatsen waar de streetviewauto niet kan komen natuurlijk, hoewel die mogelijkheid er nu toch is voor het mooiste koraalrif ter wereld. Want vanaf heden kan iedereen met Street View een kijkje nemen in dit adembenemende stuk oceaan bij Australië. Daarvoor hoeft u de luie stoel niet eens uit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Het Great Barrier Reef is het grootste koraalrif ter wereld en is gelegen in de Koraalzee bij de kust van Queensland in Noord-Oost Australië. Het is prachtig en staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst. Het is dan ook meer dan de moeite van het snorkelen waard. Maar voor wie er alleen maar van kan dromen is er nu de oplossing. Het bedrijf Catlin Seaview Survey ging een samenwerking aan met Google en legde een database aan van ruim 100.000 foto’s.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

reef640

(Foto via Catlin Seaview Survey)

Iedereen kan daarom nu een virtuele duik in het rif nemen. “Ze kunnen in het water springen, een virtuele duik nemen en zien hoe verschillend het rif is over 2300 kilometer,” aldus Richard Vevers van Catlin. Het Great Barrier Reef is daarmee de laatste toevoeging in Google’s 3D Maps. Google woordvoerder Shane Treeves hoopt dat mensen zo een unieke ervaring krijgen. “Om met Street View op deze manier onder water te kijken, op een plaats waar niet veel mensen komen, helpt mensen te begrijpen hoe mooi deze locaties zijn, niet alleen hier in Australië, maar overal ter wereld,” laat hij weten.

Het is niet alleen mooi om te zien, er zit wel degelijk een serieuze kant aan het verhaal. Het gaat namelijk niet goed met het koraalrif en op deze manier hoopt men de wetenschap in staat te stellen veranderingen aan het rif te laten zien en volgen. “De camera die gebruikt is voor het onderzoek is speciaal ontworpen voor dit project”, aldus Richard Vevers van Catlin. “Het stelt ons in staat om iedere drie seconden als we door het rif reizen volledige 360 graden foto’s te maken.” Hij zei verder dat Catlin vaak dezelfde route wil maken, om zo ook de lange termijn veranderingen van de opwarming van de aarde en de verzuring van de oceanen te kunnen onderzoeken.

De lancering viel samen met de G20-top in het Australische Brisbane, op 15 en 16 november. Tenzij je er zelf gaat duiken, kom je niet dichter bij het rif dan met Reef View.

Neem hier zelf een kijkje.