Spring naar de content

‘Klokkenluider’ falende ouderenzorg Ben Oude Nijhuis overleden

Ben Oude Nijhuis, de man die begin deze maand aandacht vroeg voor de falende zorg in het verpleegtehuis waarin zijn vrouw wordt verpleegd, is maandagochtend op 82-jarige leeftijd overleden. Dat maakte Jeroen Pauw maandagavond in zijn talkshow bekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Oude Nijhuis was twee weken geleden nog te gast in de late night-talkshow, toen hij tegenover staatssecretaris Martin van Rijn plaatsnam om hem te vertellen over de falende verzorging van zijn dementerende vrouw. Eerder die dag deden Joop van Rijn – de vader van staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn, zo bleek – en Ben Oude Nijhuis in het Algemeen Dagblad een boekje open over de erbarmelijke verpleging van hun vrouwen. Oude Nijhuis vertelde onder meer over de medicijnen die niet juist worden verstrekt. “De pillen worden neergezet en de medewerker vertrekt. Wachten tot ze zijn doorgeslikt? Geen tijd voor, hoor je dan. De pillen vind ik terug in de asbak. Of in haar broekzak. Levensgevaarlijk. Ze heeft onder meer diabetes en een hoge bloeddruk.”

Het interview deed veel stof opwaaien en ontketende een nationaal debat over ouderenzorg in Nederland. Oude Nijhuis overleed maandagochtend aan de gevolgen van een hersenbloeding die hem zaterdag trof. De redactie van Pauw laat in een reactie weten ‘een moedig man te herdenken.’

Terugkijken: Ben Oude Nijhuis over de schrijnende situatie waarin zijn vrouw in het verpleeghuis verkeert. (04-11-2014)