Spring naar de content

Zien: fascinerende horrorvis voor het eerst op film vastgelegd

Voor het eerst in de geschiedenis zijn wetenschappers erin geslaagd om de uiterst schuwe zwarte zeeduivel op bewegend beeld vast te leggen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Voor de kust van Californië, op een diepte van bijna zeshonderd meter, werd het mysterieuze wezen waargenomen. “We duiken hier al 25 jaar geregeld in dit gebied en hebben er tot nu toe drie gezien,” vertelt onderzoeker Bruce Robinson van aan San Jose Mercury News. Onderzoekers van het Monterey Bay Aquarium Research Institute hebben het dier inmiddels gevangen voor onderzoek.

Er is tot nu toe maar weinig bekend over de vis. Wat we wel weten, is tamelijk bizar: mannetjes zijn namelijk compleet afhankelijk van het vrouwtje – ze hebben zelfs niet eens een eigen spijsverteringskanaal. Zodra de mannetjes geboren worden, is het van belang dat een mannetje zo snel mogelijk een vrouwtje vindt. Via een ‘liefdesbeet’ klemt het mannetje (zo’n tien keer kleiner dan een vrouwtje) zich vast aan zijn nieuwe partner. Als hij eenmaal goed vast zit, laat hij een enzym los waardoor zijn huid deels oplost en samensmelt met de bloedvaten van het vrouwtje – waardoor hij helemaal door haar beademd en gevoed wordt. Naar verloop van tijd lost het mannetje op en blijven alleen zijn testikel over, die het vrouwtje tijdens haar vruchtbare periode bevruchten. En wat bizar is: het maakt niet uit waar aan het vrouwtjeslijf het mannetje zich vastklemt: ze kan zijn sperma overal opnemen.

De zwarte zeeduivel is overigens lang niet zo gevaarlijk als de video doet vermoeden: in werkelijkheid is een vis van het vrouwelijk geslacht maar negen centimeter groot. Niet veel groter dan een flinke goudvis dus.

Onderwerpen