Spring naar de content

Brain drain: dit jaar emigreerden ruim zes keer zoveel Russen als in 2011

203.659. Zoveel Russen verlieten hun land (met een totaal aantal inwoners van zo’n 143,5 miljoen) sinds april van dit jaar. En dat zijn er veel. Ter vergelijking: in heel 2013 waren het er 186.000, een jaar eerder 123.000 en in 2011 zelfs ‘maar’ 36.000.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

De cijfers werden deze week gepubliceerd door het Russische bureau voor de Statistiek Rosstat. In de afgelopen vijftien jaar waren de emigratiecijfers nooit zo hoog als de meest recente. Met name de hoogopgeleide bevolking en homoseksuelen houden het in toenemende mate voor gezien.

Vanwaar die grote uitstroom? Deskundigen hebben meerdere theorieën, waarvan de meest voor de hand liggende Vladimir Poetin is. Sinds hij in 2012 tot president van Rusland werd benoemd, gingen de emigratiecijfers elk jaar flink omhoog. Opvallend, want na een piek tussen 1990 en 1992 (toen in totaal 2 miljoen Russen het land verlieten) was er juist twintig jaar lang een afname geweest.

Het is geen geheim dat Poetin geen voorstander is van homoseksualiteit. Dat is voor veel  Russische homo’s dan ook reden om in een ander land te gaan wonen. Ook veel hoogopgeleiden zoeken hun heil elders: de zogenoemde ‘brain drain’, of kennisvlucht. De president lijkt steeds harder op te treden tegen mensen die het niet eens zijn met de politieke gang van zaken in het land. Onder andere de schaker (en uitgesproken tegenstander van Poetin) Garry Kasparov, econoom Sergei Guriyev en Pavel Durov, de oprichter van de Russische variant op Facebook, zijn al vertrokken.

De enorme toename sinds april van dit jaar is ook niet geheel toevallig. Het begin van de Oekraïnecrisis heeft ervoor gezorgd dat veel Russen, onder wie journalisten die over de situatie berichten, zich niet meer veilig voelen in het land, en geen andere weg zien dan hun koffers te pakken.

Overigens, voordat u denkt dat Rusland binnenkort leeg zal lopen: het aantal mensen dat het land binnenkomt is nog altijd groter dan het aantal mensen dat besluit om buiten Rusland te gaan wonen.

Afbeelding via Business Insider
Afbeelding via Business Insider