Spring naar de content

Hoe Twitter ten strijde trekt tegen bedreiging en intimidatie

Jij moet heel snel vermoord worden, jongen.. Misschien gebeurt het snel, je weet het maar nooit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Deze woorden ontving kunstenaar Quinsy Gario op 15 november in de vorm van een tweet, naar aanleiding van zijn ageren tegen Zwart Piet, te zien in de VPRO-documentaire Zwart als roetHet was slechts een van de vele bedreigingen en intimidaties die Gario ontving via sociale media. Na de uitzending afgelopen maandag, en zijn optreden in Oog om oog vorige week donderdag, volgden er meer. Inmiddels heeft Gario 771 aangiftes gedaan wegens racisme en bedreigingen op sociale media. Kankeraap wordt hij genoemd, ebola wordt hem toegewenst.

De zaak-Gario roept de vraag op waarom deze berichten op Twitter kunnen verblijven. Het beleid van Twitter schrijft immers voor: “Users may not make direct, specific threats of violence against others, including threats against a person or group on the basis of race, ethnicity, national origin, religion, sexual orientation, gender, gender identity, age, or disability.”

Maar de gebruikersvoorwaarden weerhoudt gebruikers er niet van dergelijke uitingen te plaatsen. Je vraagt je af waarom Twitter geen automatische informatiefilter gebruikt, of een content moderator in een derdewereldland. De gebruiker heeft vooral zelf de controle over de zichtbaarheid van berichten die de reglementen overtreden – nadat deze zijn geplaatst. Eenieder kan tweets rapporteren en twitteraars blokkeren, waarna de desbetreffende tweet of twitteraar wordt geweerd van je account. Pas zodra de klacht binnenkomt onderneemt de winkel actie.

Dinsdag kondigde Twitter echter aan de strijd aan te zijn gegaan met intimidatie in een blogbericht getiteld Building a safer Twitter. Het betekent niet dat Twitter alle 500 miljoen tweets die dagelijks verschijnen voor u zal monitoren, maar het biedt wel meer mogelijkheden voor de gebruiker.

De eerste verbetering houdt in dat gebruikers vanaf heden hun geblokkeerde mede-twitteraars kunnen beheren in een overzichtelijk menu, en zodra je iemand blokkeert betekent dat automatisch dat hij of zij jouw twitterprofiel niet meer kan bezichtigen. De tweede verbetering maakt het rapporteren van ongepast materiaal in de toekomst makkelijker, zoals te zien in onderstaande instructievideo.

 

Twitter spreekt van ‘de eerste stappen’ in een verbeteringsproces. De dreigtweet waarmee dit artikel opende is overigens niet meer vindbaar, maar hopelijk zal het sociale medium in de nabije toekomst sneller handelen.

Al lijkt Quinsy Gario momenteel – ironisch genoeg – dankbaar gebruik te maken van alle ongecensureerde verwensingen die hij ontvangt. Met de hashtag quinsydoetaangifte en het mailadres [email protected] roept hij toeschouwers op om kwaadsprekerij vooral onder de belangstelling te brengen.