Spring naar de content

Cultuuragenda: 100% Amsterdam, Happy Camper en Duncan Hannah

Elke week selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die de moeite van een bezoek waard zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

100 % Amsterdam
Voorstelling

“Een bezoek aan 100% Amsterdam is een speeddate met de stad,” zo staat te lezen in de wervingsfolder van de Stadsschouwburg. En zo is het ook: een mooiere omschrijving van deze voorstelling bestaat er niet. 100% Amsterdam is een project van het Berlijnse gezelschap Rimini Protokoll. Overal ter wereld (onder andere in Athene, Londen en Tokio) worden honderd inwoners van een wereldstad samengebracht op een podium; een gemêleerd gezelschap dat een dwarsdoorsnede van de stad moet zijn. Directeuren staan naast werklozen, alleenstaande moeders naast carrièrevrouwen, studenten naast hangjongeren. Uitgaande van de laatste statistieken vertegenwoordigt ieder van de Amsterdamse deelnemers 1% van de hoofdstedelijke bevolking. Ze stellen elkaar vragen: hoe kijk jij naar de stad, naar de samenleving, naar jezelf? Tegen welke problemen loop jij op? Abstracte statistieken komen tot leven en krijgen een gezicht: voor eenmaal zien staat heel Amsterdam op één podium.

100 % Amsterdam is op vrijdag 12 december en zaterdag 13 december te zien in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Kaartjes: €10,00 tot €45,00. Tot en met 11 januari 2015 is er een gelijknamige tentoonstelling te zien op de Meisjesbinnenplaats van het Amsterdam Museum.

Happy Camper
Concert

Happy Camper is een 'supergroep' rondom toetsenist Job Roggeveen. Het concept: Roggeveen schrijft nummers, van chanson tot jazz en van gipsy tot filmmuziek, en vraagt de beste muzikanten en zangers uit de Nederlandse indiepop om deze ten gehore te brengen. De bezetting wisselt per concert – het is maar net hoe het uitkomt met de agenda’s — maar onder anderen Tim Knol, Janne Schra, Ricky Koole en Maurits Westerik zingen/spelen weleens een deuntje mee. Inmiddels heeft de band twee albums en talloze korte films (videoclips) op zijn naam staan en zijn er optredens her en der in het land. Zondagavond 14 december te zien in Tivoli Vredenburg in Utrecht.

Happy Camper. Tivoli Vredenburg, Utrecht. Zondag 14 december 2014, 20:00 uur. Met onder anderen: David Pino (El Pino & The Volunteers), Marlien Dorleijn (MOSS) en Maurits Westerik (GEM, Bewilder).  Toegang: €18,00.

> Duncan Hannah: Love in Amsterdam
Tentoonstelling

De schilderijen van de 62-jarige kunstenaar Duncan Hannah uit New York worden overal ter wereld wel tentoongesteld, maar de waardering van het grote publiek krijgt de met de Guggenheim Fellowship onderscheiden kunstenaar niet. Zijn doeken worden waarschijnlijk als ‘te ouderwets’ ervaren – ze hadden immers ook in het interbellum gemaakt kunnen zijn. Maar wat ons betreft zijn ze zeer de moeite waard. Een grappige anekdote over Hannah is trouwens te lezen in het boek Please Kill Me: The Uncensored Oral History of Punk van Legs McNeil en Gillian McCain (2002). Op een verjaardag komt hij Lou Reed tegen. De merkwaardige ontmoeting werd in het boek opgetekend uit de mond van Duncan Hannah. “Na een poos vroeg Lou Reed: ‘Duncan, waarom ga je niet met me mee naar mijn hotel?’ Ik zei: ‘En dan?’ Hij zei: ‘Dan kun je daar in mijn mond poepen. Hoe zou je dat vinden?’ Ik antwoordde: ‘Dat is denk ik niet iets voor mij.’ Ik was een beetje uit het veld geslagen, maar Lou begon te fluisteren, om me toch nog een beetje op te hitsen. ‘Maakt die vraag, maakt die vraag je een beetje ongemakkelijk?’ vroeg hij. Ik antwoordde: ‘Ja.’ Hij zei: ‘Nou, dan zet ik, dan zet ik een bord op mijn gezicht en dan kun je op het bord poepen. Is dat beter?’ Ik antwoordde dat ook dat niet aan mij was besteed.”

Ornis A. Gallery, Hazenstraat 11, Amsterdam. Te zien tot en met 8 januari 2015. Toegang gratis.

The Partisan. Duncan Hannah, 2013.
The Partisan, Duncan Hannah, 2013