Spring naar de content

Facebook gaat u tegen uzelf in bescherming nemen

Ach, die goede oude begindagen van de sociale media. Niemand wist nog precies wat het was, iedereen deed maar wat en de impact van uw digitale perikelen hadden nog weinig weerslag op uw echte leven. Foto’s waar u dronken op stond, kregen een blijk van ‘respect’, de Hyves-voorloper van het welbekende like-duimpje op Facebook.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Maar inmiddels bestaat Facebook alweer een dikke tien jaar, is Hyves alweer even ter ziele en gaan we over het algemeen – uitzonderingen daargelaten – wat bewuster met onze profielen om. Het laatste wat we willen is dat onze gênante, dronken escapades als uitgeprinte foto’s aan de koffie-automaat van hand tot hand gaan.

Voorheen lag de verantwoording hiervoor bij u, de gebruiker. Maar binnenkort gaat ook Facebook hier een steentje aan bijdragen. Het medium gaat een geavanceerde vorm van kunstmatige intelligentie gebruiken om te voorkomen dat u lazarus op de tijdlijn van baas, tante of potentiële liefdespartner verschijnt.

Dit maakte het hoofd van de afdeling kunstmatige intelligentie bij Facebook, Yann, LeCun bekend in een interview met het tech-magazine WiredDe bedoeling is dat deze virtuele fatsoensrakker de plaatser van een dronken plaat door middel van een verstandige vraag tot de verantwoording roept. “Weet u zeker dat uw baas of moeder deze foto moet zien?” zou in de nabije toekomst een mogelijke vraag zijn.

Het systeem maakt gebruik van het zogenoemde deep learning, een techniek waarbij kunstmatige intelligentie steeds meer leert naarmate ze toegepast wordt, door middel van patronen. Zo is het mogelijk dat het systeem onderscheidt maakt tussen uw normale gezicht en de beschonken versie van uw gelaat.

Facebook creëert hiermee een klein moment van bezinning. Want na deze vraag kunt u bij uzelf te rade gaan, met het waarschijnlijke gevolg dat u de afbeelding niet zal plaatsen. Mits u op dat moment niet beschonken bent, natuurlijk.