Spring naar de content

World Press Photo: Afrikaanse migranten, Indiase albino’s en huiselijk geweld

Morgenmiddag begint in Hilversum de tentoonstelling van World Press Photo 2014, waar ruim 150 persfoto’s uit de competitie van dit jaar te zien zijn. De ravage die de tyfoon Haiyan aanrichtte, de resten van het Bengaalse fabriekscomplex Rana Plaza, een bommenmaker in Aleppo, en natuurlijk de iconische foto van Afrikaanse migranten die in het aardedonker met uitgestrekte armen een telefoonsignaal proberen op te vangen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Museum Hilversum etaleert de selectie persfoto’s (gekozen uit zo’n 100.000 inzendingen van 5754 fotografen.) Maar een deel van de World Press Photos is buiten het museum te zien: in de openlucht op het Mediapark, en op een expositiewand op het centraal station van Hilversum. De glazen wand tussen de fiets- en reizigerstunnel zal worden beplakt met vijftien transparante foto’s.

Hieronder een greep uit de bekroonde foto’s.

1
Djibouti – Afrikaanse migranten proberen een voordelig telefoonsignaal van buurland Somalië op te pikken. (World Press Photo van het jaar.)
2
Bangladesh – Twee slachtoffers liggen onder het puin van Rana Plaza, het fabriekscomplex dat vorig jaar bezweek. (Derde prijs in categorie Hard nieuws.)
3
VS – Shane (31), hier met dochter Memphis, werd veroordeeld voor huiselijk geweld. (Eerste prijs in categorie Hedendaagse kwesties.)
4
Syrië – Een strijder voor de Syrische rebellen maakt een bom in het belegerde Aleppo. (Tweede prijs in categorie Algemeen nieuws.)
5
India – Blinde albino-kinderen in de slaapzaal van hun kostschool. (Eerste prijs in categorie Geënsceneerde portretten.)

Via World Press Photo bekijkt u hier eveneens de andere winnende foto’s

De tentoonstelling in Museum Hilversum is te bezoeken tot en met 7 januari.