Spring naar de content

President Obama: ‘We zullen reageren op de aanval van Noord-Korea’

Obama gaf vrijdagavond zijn eindejaarsspeech voor de pers, waarin hij uitgebreid inging op de rol van Noord-Korea in de geruchtmakende hack van Sony’s filmstudio. “We zullen reageren op de aanval van Noord-Korea.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gerben Vlasveld

De filmtak van Sony is veel in het nieuws de afgelopen tijd. Nadat het bedrijf door onbekende cybercriminelen was gehackt kwam veel gevoelige informatie op straat te liggen en werd een reeks onuitgebrachte films openbaar gemaakt op het internet. Eerder schreven wij al over de vermoedelijke rol van Noord-Korea in de digitale aanval, Kim Jong-un zou furieus zijn over The Interview, de komedie waarin twee CIA-agenten een moordaanslag op de Noord-Koreaanse leider plannen. Vrijdagavond bevestigde Obama definitief dat het stalinistische regime van Kim Jong-un achter de aanval zit.

Full out aanval op filmstudio
“De FBI heeft het vandaag al gemeld, en ik kan het bevestigen: Noord-Korea zit achter de aanval. Noord-Korea heeft een full out aanval op een filmstudio geopend,” aldus de president. Obama gaf duidelijk aan dat hij de actie van het Aziatische land absurd vond: “De Noord-Koreaanse overheid heeft de aanval geopend op een film met Seth Rogen en James Franco in de hoofdrol. Ik bedoel, ik ben dol op die twee acteurs, maar het idee dat ze een bedreiging voor een land kunnen vormen is belachelijk.”

De aanval op de filmstudio heeft op zichzelf veel ingrediënten voor een hilarische komedie in zich, maar heeft nu vooral veel financiële schade aangericht. Obama beloofde in zijn toespraak dat de Verenigde Staten terug zullen slaan: “Ze hebben ons veel schade berokkend en wij zullen op gepaste wijze reageren. Op een moment dat wij geschikt achten.” Ondanks herhaalde verzoeken wilde het Amerikaanse staatshoofd verder niets kwijt over het soort maatregelen dat zijn regering op stapel heeft voor Noord-Korea.

Gezwicht voor cyberterreur
Sony zelf zwichtte eerder deze week voor de cyberterreur uit Noord-Korea, het bedrijf kondigde aan dat The Interview niet in de bioscoop zal verschijnen. Wat betreft Obama is dit een grote vergissing: “Ik wou dat ze mij eerst gecontacteerd hadden. Ik zou ze hebben gezegd dat ze zich niet moeten laten intimideren. We kunnen niet in de situatie verzeild raken dat een dictator waar dan ook ter wereld censuur kan uitoefenen in Amerika.”

Obama onderstreepte het belang van een onbuigbare houding tegenover het soort bedreigingen waarmee Sony zich geconfronteerd zag. “Als iemand dit om een satirische film doet, stel je dan eens voor wat er kan gebeuren als die persoon een serieuze documentaire niet leuk vindt, of erger: dat filmmakers zelfcensuur gaan toepassen om boze reacties te voorkomen. We kunnen ons gedrag hier niet aan aanpassen, net zo min als dat we niet kunnen wegblijven van de Boston Marathon omdat iemand er een bomaanslag kan plegen.”

De Amerikaanse president onderstreepte verder de noodzaak om tot een beter internationaal beleid te komen om zulke cyberaanvallen zoveel mogelijk te voorkomen. Hoewel hij het ‘niet realistisch’ noemde dat digitale aanvallen zoals die van Noord-Korea in de toekomst helemaal uitgebannen kunnen worden, is regulering volgens Obama hoognodig. “Het internet heeft nog het meeste weg van het Wilde Westen.”