Spring naar de content

De vijftien grappigste Twitteraars van 2014

Geen enkele communicatieplatform is zo deprimerend als Twitter. Het wordt voornamelijk gebruikt door welgestelde intellectuelen die al hun geestelijke vermogens inzetten om maximaal 133 tekens gebraak te laten volgen door ‘ophef’ of ‘schande’. Zoeken naar geestige Twitteraars is dan ook het verhaal van de heteroseksuele musicalster. De sage van de gezellige kroeg in Lelystad of een islamitische PVV’er. Kortom, het verhaal van de speld in de hooiberg. Met pijn en moeite heb ik, net als in 2012 en 2013, in de hoedanigheid van @timjansen85 weer de grappigste (flauwste) Nederlandse Twitteraars op een rij gezet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Jansen

1 (2) Onbehandigbaar/Thom van Loon
Zijn grappen zijn vaak rauw, grof en weinig gepolijst. Hekelt interpunctie. Hiermee wekt hij de indruk de grappen achteloos het wereldwijde web op te gooien. Zet mensen aan het denken met rake conclusies: “Als je een pastoor bent je en je breekt je benen en je komt in een rolstoel dan ben je een geestelijk gehandicapte”. Stelt zichzelf ook nog belangwekkende levensvragen. “Hoeveel ijzer zou je een schaap moeten geven voordat ie staalwol geeft”. Geeft soms ook goede tips: “Waarom leren die moeders in van die wasmiddelreclames hun kinderen niet gewoon fatsoenlijk eten dat zou een hoop schelen”.

2 (1) Jordi v/d Bovenkamp
Promoveerde als hoogleraar in en Lionel Messi van de woordgrapkunde naar 3FM bij Giel Beelen, maar is gelukkig ook op Twitter nog ijzersterk. Zijn grappen zijn geraffineerd en soms ondersteund met prima grafisch materiaal. “Een dipsaus maken van kikkererwten. Houmous dat ook alweer?” Vergeleek een dunne strook regen die over Nederland trok met een sjerp en riep ons land uit tot “Miss Klotweer”. Duidde de Nederlandse volksaard door te stellen “dat 107 procent van de Nederlands wel eens overdrijft”. Viert zijn Twittersucces ook in de kroeg met alle gevolgen van dien. “Wakker worden met een langer lichaamsdeel en een houten bek. Ik lijk Pinokkio wel”.

3 (7) Merijn
Onderscheidde zich in 2014 met een sterke reeks aan woordgrappen en klom zo naar de derde plek. “Heb net een wedstrijdje paprika eten gedaan, waarvoor ik allergisch ben. Ik wacht met spanning op de uitslag”. Zag goed in dat de PVV tijdens de Europese verkiezingen uitkeek naar de exit-Pool. Sowieso politiek betrokken. “Afghaan door de zijdeur, het overkwam Hamid Karzai”. Wisselt dit wel af met lichtvoetige opmerkingen: “Majorettes met een boot houden fanfare” en “nee, nee je moet die ketjap anders schenken. Soja”

4 (-) Raemon Sluiter
Het voormalige Gillette-model kan op Twitter net zo goed uit de voeten als op de tennisbaan. Deze vierde plek is in ieder geval hoger dan zijn beste notering op de wereldranglijst van het tennis (46e). Was als Feyenoorder ‘mans genoeg’ om de kampioen, Willem II, te feliciteren. Mocht hij een brillenzaak openen stelt hij iedere zin te beginnen met “in mijn optiek…” Tevens bedenker van de nieuwe feestdag Sint Maarten van Rossem. “Dat je alleen Citroen-Napoleon, zure matjes en zure bommen mag eten”. Blijft ondanks alles natuurlijk vooral “de vriend van”.

5 (-) Henk de Bot
Aan vervelende bots op Twitter geen gebrek, maar Henkie is een positieve uitzondering. Wilde een kubuswoning kopen, maar de makelaar kreeg de zaak niet rond. Schuwt een melige woordgrap niet. “Bij onvoldoende talent wordt een trompettist die “The Last Post” speelt al snel een Lastpost.

6 (6) LeeLovable
Brengt lieflijke vrouwelijke observaties met een snoeiharde twist. Het zit dan ook niet altijd mee in haar leven. “Als mijn wasmachine in een vriendenboekje moest schrijven zou hij bij hobby’s “Dure BH’s vernietigen” invullen. Liet haar kind Ramadan vieren bij de buren. “Niet omdat ik zo’n goede multiculti moeder ben maar omdat ik wil dat ze dat hielelielielielie geluid leert”.

7 (11) Kasper Soeters
Waarschijnlijk de leukste docent Nederlands in het land. “Gisteren was het weer Nationale HelderziendeDag. De organisatie noemt het ‘een lichte deceptie’ dat echt iedereen daar nu pas achterkomt”. Het taalgevoel maakt hem ook een goed luisteraar. “Ik heb geen oog dichtgedaan”, aldus iemand die dat misschien eerst eens wél moet proberen, voor hij weer begint te zeiken over ‘slaapproblemen’.

8 (-) Jan Noniem
Deze zelfverklaard Twitterkunstenaar is een populaire jongen. Ontwikkelde een nieuwe schaal voor geluksmeeting. “Hoe gelukkig ben jij, op een schaal van 1 tot 4? 1. Ongelukkig 2. Redelijk gelukkig 3. Zeer gelukkig 4. Freek Vonk die een slang vasthoudt. Lost daarnaast op z’n Vader Abrahams wereldproblemen op tussen twee glazen bier. “Ik krijg net door dat Afrika geen land is maar een continent. Vanaf nu zijn alle continenten verboden. Continenten leiden tot ebola”. Probeerde tevens een filmpje te laten bufferen met WiFi in de trein. “Het voelt alsof ik kaas probeer te schaven met een lepel”.

9 (-) Diederik Smit
Een van de grote meneren achter de grappigste website van Nederland, De Speld. Vond het sneu dat Chili tijdens het WK een verlening moest spelen. “Het is al zo’n lang land”. Als het ongepast is maakt deze man geen grappen, bijvoorbeeld toen een van de Aldi-oprichters overleed. “Het is goedkoop om daar grappen over te maken”. Over het conflict met Rusland stelde hij dat je “ze moet intimideren met het eigen idioom. Sancties dus niet omschrijven als bevriezen van bancaire tegoeden, maar als ‘bancaire permafrost’.

10 (9) Marten Mantel
Brenger van spitsvondige Twittergedichtjes.

Hij wilde zich graag onderscheiden
Om indruk te maken op meiden
Hij rijmde daarom
Veelal andersom
Er was eens een dichter uit Leiden

Tevens uitvinder van leuke cursussen: “MORGEN IN DEZE ZAAL: Hoe kom ik van mijn onverschilligheid af? (zie maar of je komt).

11 (-) Evert Kwok – Deze geestige cartoonist palindroomde lang van 13031 volgers. Zal nu moeten wachten op 17071 volgers.
12 (-) Rianne Meijer – Blogt over roddels, schrijft boeken en doet aan kwinkslagen. “Er is een boemboem-technofeest in het park om de hoek. Dat blijkt vanaf de bank zonder drugs dus best wel kutmuziek”. Zo is het ook.
13 (6) DuBlanqeBogarde – Blijft de leukste voetbaltwitteraar van Nederland. Wist een negatief interview van Trouw effectief te omschrijven. “Bij Trouw is de inkt op dus ze schrijven nu met een mengsel van azijn en accuzuur”.
14 (4) James Worthy – Tweet nog sporadisch vanwege kind en eetclub. Hoewel minder in aantal, blijven de tweets pareltjes. “Schade Deutschland, alge alge rije, alge alge rij, alge alge rij”
15 (-) Armen Hakverdian – Politicoloog met humor, dus sowieso bijzonder. Las in een voetnoot dat stereconoom Piketty die 5-1 winst op Spanje had voorzien.