Spring naar de content

Cultuuragenda: Groninger Museum, IJsland in EKKO, Huub van der Lubbe

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: twee tentoonstellingen in het Groninger Museum, IJsland in EKKO en de nieuwe theatertour van Huub van der Lubbe.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

> Groninger Museum
Groningen: het is voor veel mensen een eind rijden, maar twee tentoonstellingen in het Groninger Museum maakt die rit meer dan de moeite waard. In de eerste plaats is daar de tentoonstelling Het geheim van Dresden – Van Rembrandt tot Canaletto. In samenwerking met de Staatliche Kunstsammlungen Dresden is een ruime keuze uit de wereldberoemde collectie van de Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden naar Nederland gehaald. De schilderijen zijn afkomstig uit de omvangrijke kunstcollectie van August de Sterke (regeerperiode 1694-1733) en zijn zoon August III (regeerperiode 1733-1763). Beiden waren behalve Keurvorst van Saksen ook Koning van Polen. Tientallen werken, waaronder van Rembrandt, Titiaan en Canaletto, zijn in het museum te bezichtigen.
Daarnaast loopt er een dubbeltentoonstelling van de jonge kunstenaars Nacho Carbonell (1980) en Maartje Korstanje (1982). Beiden maken ze grillige sculpturen waarbij natuurlijke vormen min of meer de gemene deler zijn.

De tentoonstelling Het geheim van Dresden – Van Rembrandt tot Canaletto is nog tot en met 25 mei te zien. De tentoonstelling van Nacho Carbonell en Maartje Korstanje is nog tot en met 22 maart  te bezichtigen. Meer informatie over de tentoonstellingen en het museum vindt u hier.

Pietro-Antonio-Graf-Rotari-Man-met-bontmuts-en-de-rechter-wijsvinger-geheven-1755-olieverf-op-doek-35-x-435-cm-Gemäldegalerie-Alte-Meister-Staatliche-Kunstsammlungen-Dresden
Pietro Antonio Graf Rotari, Man met bontmuts en de rechter wijsvinger geheven, 1755.

> IJsland in EKKO
Na de uitverkochte Norwegian Night in poppodium EKKO in Utrecht in april vorig jaar, organiseert Nordic Delight op zaterdag 17 januari aanstaande een avond dat geheel in het teken zal staan van IJsland. Niet alleen is er een IJslands diner, waarvoor nog een beperkt aantal combitickets beschikbaar is, ook draaien er films, wordt er kunst tentoongesteld en bovenal: is er muziek uit het noordelijk gelegen eiland. Geen Sigur Rós of Björk, maar onbekende talenten als Valdimar, Low Roar en Fufanu. Voor Valdimar is dit het eerste optreden in Nederland. De uit Keflavík afkomstige indiepop- en rockband is nog geen bekende naam buiten IJsland, maar kent in eigen land redelijk wat populariteit. De teksten worden deels in het IJslands en deels in het Engels vertolkt – wel zo fijn voor het publiek dat ook iets van de tekst mee wil pakken.

IJsland in EKKO. Poppodium EKKO, Utrecht. Toegang: €12,50.

> Simpel Verlangen

In februari 2013 verscheen Simpel Verlangen, het tweede soloalbum van Huub van der Lubbe. Op dit album, waar deze theatertour aan is gekoppeld, bundelt hij de liedjes die hij graag solo ten gehore brengt. Ongeveer de helft van de nummers is al eens door de De Dijk vertolkt, de band waarvan Van der Lubbe sinds jaar en dag de zanger is. Stampvol café, Nooit meer terug en Huil maar niet zijn enkele van die De Dijk-songs die een nieuwe jas hebben gekregen. Maar ook To make you feel my love (door Van der Lubbe hertaald als: Tot jij mijn liefde voelt) van Bob Dylan en De Fanfare van Honger en Dorst van de Vlaamse zanger Jan De Wilde ontbreken niet. Geen band, maar alleen Huub en zijn gitaar. Dat is het ‘simpel verlangen’ van hem en het publiek waar hij gehoor aan geeft.

Simpel Verlangen, de nieuwe theatertour van Huub van der Lubbe, is tot en met 14 maart 2015 in verschillende theaters in het land te zien.