Spring naar de content

Filippijnse regering onder vuur na daklozen-opruiming bij bezoek paus

De Filippijnse overheid ligt onder vuur. Eerder vandaag gaf ze toe daklozen van de straten van Manilla gehaald te hebben tijdens het bezoek van paus Franciscus, vorige week.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Verhulsdonk

Manilla heeft een van de grootste daklozenpopulaties ter wereld. Vreemd dus dat tijdens het bezoek van de paus nergens thuislozen of zwerfkinderen op straat te bekennen waren. Paus Franciscus staat bekend om zijn liberale opvattingen – vergeleken met zijn voorgangers dan – en een van zijn belangrijkste thema’s is armoedebestrijding. De Filippijnse overheid moet gedacht hebben een slechte beurt te maken bij de kerkvorst als hij met daklozen was geconfronteerd.

Minister van Welzijn en Ontwikkeling Corazon Soliman heeft toegegeven dat meer dan honderd dakloze gezinnen tijdens het bezoek van de paus waren ondergebracht in een luxe resort, maar ontkent alle beschuldigingen dat er zwerfkinderen zonder familie zouden zijn opgesloten. Ook weerspreekt ze de dat de daklozen zouden zijn opgeborgen om de armoede minder zichtbaar te maken. De gezinnen zouden voor hun eigen veiligheid zijn weggehaald. Dit met het oog op de verwachte drukte rond het pausbezoek, aldus minister Soliman.

Catherine Scerri, adjunct-directeur van Bahay Tuluyan, een liefdadigheidsorganisatie die opkomt voor de rechten van daklozen, denkt daar anders over. Zij zegt hard bewijs te hebben dat de mensen zich gedwongen voelden om weg te gaan. Bovendien is de uitleg van Soliman volgens haar niet plausibel: mensen die al hun hele leven op straat leven, hoeven niet beschermd te worden door de overheid.

De kamers waarin de daklozen waren ondergebracht, varieerden van 90 tot 500 euro per nacht. De Filippijnse overheid zegt niet het volledige bedrag te hebben betaald.