Spring naar de content

Het is crisis in Argentinië, maar niet voor de toerist met dollars

“Cambio? cambio?” In het centrum van de grotere Argentijnse steden hoor je het overal. “Wisselen? Wisselen?” Vlakbij de banken, waar vreemde valuta tegen de officiële koers worden gewisseld voor Argentijnse pesos, staat standaard een aantal mannetjes opgesteld. Waar de bank momenteel zo’n acht peso voor één dollar geeft, krijg je er op de zwarte markt al gauw dertien voor hetzelfde briefje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Ooit, tussen begin jaren negentig en de grote economische crisis die het land in 2002 trof, was de dollar gekoppeld aan de peso: één stond gelijk aan één. Sinds de Argentijnse munt vorig jaar een vrije val maakte (in januari 2014 verloor de peso in een paar dagen tijd dertig procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar), is de run op de Amerikaanse munt groter dan ooit. Euro’s zijn ook geliefd, maar in mindere mate dan de waardevastere dollar (en de ingreep van Draghi afgelopen week zal daar niet bij geholpen hebben).

Wie van plan is binnenkort naar Argentinië te gaan, doet er dus goed aan een flinke stapel dollars mee te nemen. Zo kan een vakantie al gauw 40 procent goedkoper uitvallen dan wanneer je via de officiële wegen geld wisselt of alles ter plaatse pint. Voor reizigers is de Argentijnse crisis dus bepaald geen ramp. Veel backpackers hopen zelfs dat de peso nóg minder waard wordt, zodat ze hun reis door het land nog wat langer kunnen voortzetten.

Voor de Argentijn pakt de economische misère minder gunstig uit. Prijskaartjes worden soms uit de winkels gehaald, om snel te kunnen reageren op prijsschommelingen. Winkeliers die bijvoorbeeld elektronica verhandelen doen hun best om vooral niets te verkopen, omdat hun producten vaak meer waard zijn dan een stapel peso’s.

In vakantieoorden als Mar del Plata en Patagonië lijkt het deze weken drukker dan ooit. De meeste Argentijnen hebben in januari vakantie en vieren dat in eigen land, helemaal nu door de regering belasting wordt geheven op vakanties in het buitenland. Ook zijn er importbeperkingen opgelegd, waardoor de nieuwste iPhone bijvoorbeeld twee keer zo duur is als in de Verenigde Staten.

Wilt u de Argentijnse economie een beetje op weg helpen en heeft u nog wat vakantiedagen over? Wissel uw euro’s dan om tegen dollars en boek een retourtje (of enkeltje) Buenos Aires. Houd uw geld overigens wel goed in de gaten, want door de crisis is ook het aantal berovingen in het land toegenomen.