Spring naar de content

Succesfilm ‘American Sniper’ onderhevig aan scherpe kritiek

In het tweede weekend van de release van de Hollywood-film American Sniper, breekt het al bijna bezoekersrecords. Zondag kwam de film al boven de 200 miljoen in opbrengsten uit, waarmee het boven Pearl Harbor kwam te staan. Het is een kwestie van dagen totdat de film Steven Spielbergs Saving Private Ryan verslaat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Iris Verhulsdonk

De film over de meest fatale scherpschieter in Amerika, Chris Kyle, heeft echter ook een storm aan kritiek toen opwaaien. Een groep die zich inzet voor de representatie van Arabisch-Amerikaanse inwoners, waarschuwt dat de hoeveelheid anti-moslim en anti-Arabische dreigingen verdrievoudigd is. Volgens de groep is er een enorme stijging in gewelddadige uitingen via social media. Ze deden een oproep aan de acteurs Bradley Cooper en Clint Eastwood om zich te distantiëren van dit soort uitspraken.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Abed Ayoub, van de ADC (American-Arab Anti-Discrimination Committee), zegt dat de hoeveelheid meldingen van haatdragende berichten jegens islamieten en Arabieren niet meer zo hoog is geweest sinds de bouw van de moskee op Ground Zero.

Maar dit is niet de enige kritiek op de film. Zo haalde documentairemaker Michael Moore al uit naar American Sniper. Op zijn Twitter-account gaf hij aan de verheerlijking van scherpschutters onzin te vinden. De meest felle kritiek is afkomstig van de filosoof Noam Chomsky. Hij bepleit dat Kyle een genadeloze moordenaar was, zelfs een psychopaat, en zeker niet iemand om te eren. Niet voor de film, noch voor de persoon had Chomsky een goed woord over.

Onderwerpen