Spring naar de content

De poëzieweek: spetterende poëzie met een flauw thema (en Hester Knibbe wint de VSB)

Vandaag, 29 januari is de eerste dag van de poëzieweek. Zeven dagen poëziefeest, als we de site van poëzieweek 2015 mogen geloven. Het thema van dit jaar is ‘Met zingen is de liefde begonnen’ Ik weet niet wat u van dit thema vindt, maar ik vind het een kutthema. Oubollig, flauw en tamelijk inspiratieloos. Maar goed, ik ga daar niet over.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Johanna Geels

De poëzieweek begon eigenlijk al een paar dagen eerder. Zo werd afgelopen dinsdag in Antwerpen de Vlaamse Herman de Coninckprijs uitgereikt welke onderverdeeld is in twee gedeelten: een prijs voor de beste bundel van dat jaar en een voor het beste debuut. In de categorie beste bundel van 2015 won Peter Verhelst met Wij, totale vlam, van Prometheus. De jury over Wij totale vlam: ‘Met kraakheldere woorden en beeld trekt Peter Verhelst ons in Wij Totale Vlam een grote, soms ongrijpbare ruimte in. De grote thematiek van vergankelijkheid, van ruimte, tijd, geluk en liefde wordt hier met veel lef en superieure taal trefzeker op de kop getikt. Verhelst ontstijgt met Wij Totale Vlam alle heersende stromingen, smaken, stijlen en modes en creëert daarmee een taaluniversum dat zowel persoonlijk als alomvattend is.

Poëzie met ballen
De prijs voor het beste debuut ging dit jaar naar Runa Svetlikova met de bundel Deze zachte witte kamer van Marmer. De jury vond het aantal debuten ‘mager’ dit jaar, maar één debuut ‘stak duidelijk boven de anderen uit’. ‘Een sterke, authentieke bundel met een volstrekt eigen idioom. Pittige vragen als de vermaarde ‘Wie zijn we en Waar komen we vandaan’ worden met lef, originaliteit en een scherpe onafhankelijke geest benaderd. Dit is een bundel die een volwassenheid toont die menig dichter die het debuteren al lang achter de rug heeft zou sieren.’

Ik ben het hier volledig mee eens. Een tijd geleden schreef ik een korte klaagzang over de stand van de poëzie, waarin ik betoogde dat jonge dichters over het algemeen de nodige schrijfballen ontberen, maar dat kan van Runa niet gezegd worden. Voor poëzie met ballen moet je bij haar zijn. Hulde dus.

VSB Poëzieprijs
Gisteravond werd als laatste toefje slagroom op de prijzentaart de VSB poëzieprijs uitgereikt, een prijs voor de beste bundel van 2015. Genomineerden waren Piet Gerbrandy, Alfred Schaffer, Hester Knibbe, Peter Verhelst en Sasja Janssen. Hester Knibbe (die eerder deze week ook al werd benoemd tot stadsdichter van Rotterdam) kreeg de prijs (25.000 euro) voor haar bundel Archaïsch de dieren. De jury over dit werk: ‘In haar zuivere, vloeiende gedichten brengt Knibbe de rituelen in kaart waarmee we onze kwetsbaarheid trachten te bezweren en de wereld vergeefs trachten in te dammen. Zij bezingt de fragiliteit van het leven in het licht van de dood.’

Zelf had ik een lichte voorkeur voor Alfred Schaffer, maar ik ben ook heel tevreden met de keuze voor Knibbe. Mooi vind ik haar gedicht Een vader uit De buigzaamheid van steen (2008)

Een vader

Beland op zoiets als een eiland alleen
zoekt ze zich iemand. Neemt dan

bijvoorbeeld de man die van zee komt,
ontvangt en bedient hem en als hij dan

gaat, richt ze een hier voor hem in voor
als hij terugkeert, als ze weer wil. Wachten
maakt deel van haar lijf uit voortaan en
denken hoe was hij, wier aan zijn voeten
in zijn handen een net – Hij is het! Zo

worden goden gevonden door vrouwen, zij
bouwen een altaar, brengen hun zonen,
dochters erheen en zeggen: je vader.

Activiteiten
Wat kunnen we verder verwachten van het zeven dagen durend poëziefestijn? Ten eerste kunnen we genieten van het poëziegeschenk, dit jaar geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer, Giro, giro, tondo, een obsessie. Donderdagavond 29 januari vindt er in Brussel een ontmoeting plaats tussen de dichter des vaderlands van Nederland, Anne Vegter en Belgïe, Charles Ducal. Op 31 januari staan vier kopstukken uit de Vaderlandse en internationale poëzie op het podium in het RO Theater in Rotterdam. Op 30 januari vindt (mis het niet) de spetterende NK Poetry Slam Finale plaats in Tivoli, Vreedenburg. 4 februari wordt de poëzieweek afgesloten met het Gedichtenbal in de Stadsschouwburg van Amsterdam, waarna alle poëziemakers en liefhebbers weer een jaar lang kunnen bijkomen. Voor meer info raadpleegt u de agenda van Poetry International.

Onderwerpen