Spring naar de content

Herman Heinsbroek over het instituut huwelijk, rijk worden en zijn politieke ambities

Herman Heinsbroek, vroeger door zijn moeder ‘Lach maar en treur niet’ genoemd, lacht inderdaad veel. Ook met zijn huishouden van louter vrouwelijk personeel; zelfs zijn tuinman is een dame. Gemoedelijke types die voor hem in de gaten houden ‘of de gordijnen niet naar de stomerij moeten’, vertelt hij aan Jojanneke van den Berge. “Dat zie ik als vrijgezelle man niet goed. Ik heb drie huwelijken achter de rug. Ik geloof in het huwelijk voor bepaalde tijd, een van de ideeën die langskomen in mijn thriller.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Wacht even. Het ‘huwelijk voor bepaalde tijd’?
“Dat na zeven jaar automatisch eindigt. Ik denk dat mensen dan beter hun best gaan doen. Zij knipt haar haar minder snel af, en hij gaat minder snel een bierbuik kweken. In mijn filosofie moet je dan opnieuw gaan trouwen, mocht je dat willen. Veel mensen kabbelen maar voort omdat ze denken dat het not done is om weg te gaan. Het instituut huwelijk is achterhaald, dateert uit een periode dat mensen maar 45 werden. Ik heb gezien dat het verfrissend is om na een tijd de boel te herbezien. Een ander belangrijk idee in mijn boek is het afschaffen van de erfbelasting, de meest criminele belasting die er is. Ook wat ik van de hypotheekrenteaftrek en van dit kabinet vind zit erin. Maar ik schrijf ook over de liefde.”

Je zou ook gewoon op je geld kunnen gaan zitten in een huis in Zuid-Frankrijk.
“Niks voor mij. Boring. Geld is makkelijk. Kun je dure zorg van betalen, een mooie auto, maar uiteindelijk wordt dat een last, want die moet je ook weer onderhouden. Die auto’s zijn er bij mij ook allemaal de deur uit, ben ik op uitgekeken. Geld kan wel recht maken wat krom is: een nieuwe iPhone 6 kunnen kopen als die van je dochter gejat is. Maar het maakt je niet happy. Mijn intentie was ooit financieel onafhankelijk te worden, maar zo rijk als dit was nooit de bedoeling.” Stilte. “Al ben ik niet zó rijk.”

Komaan, je staat in de bovenste honderd van de Quote 500.
“Ergens bij de 80. Maar op papier ben ik veel vermogender dan in de praktijk, dat geldt denk ik voor iedereen in de Quote 500.”

Hoeveel geld heb je dan?
“Dat zeg ik je niet.”

Wat stem je?
“De laatste keer tot mijn grote spijt VVD. Ga ik zeker niet nog een keer doen. Ook geen CDA, en absoluut geen PVV. Je zou bijna geneigd zijn voor de Partij voor de Dieren te gaan. Die weten nog een paar zinnige puntjes te scoren.”

Een paar jaar geleden zei je: ik ben beschikbaar als ik word teruggevraagd.
“Als een liberale partij mij vraagt iets op regeringsniveau te doen, zou ik dat zeker overwegen. Ik denk ook dat ik dat kan, maar dan moeten ze accepteren wat ik zou willen.”

Je zei ook ooit: ik zou alleen nog premier willen zijn.
“Ik zou het premierschap wel ambiëren, al is het maar om Brussel een tik op de neus te geven.”

Het volledige interview van Jojanneke van den Berge met Herman Heinsbroek kunt u lezen in het februarinummer van HP/De Tijd, dat nu in de winkel ligt. Bekijk hier de andere onderwerpen en lees HP/De Tijd direct online, of sluit hier een voordelig (proef)abonnement af.