Spring naar de content

‘Michiel de Ruyter’ beleeft prima openingsweekend

Meer dan 100.000 bioscoopgangers zagen dit weekend Michiel de Ruyter. De heldenfilm verslaat daarmee zijn Nederlandse concurrent Gooische Vrouwen 2, en om maar eens een scheepvaartcliché te gebruiken: het gaat de makers voor de wind.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Michiel de Ruyter, over de gelijknamige zeeheld (gespeeld door Frank Lammers), werd in het voorbije weekend veruit het best bezocht, wat resulteerde in een kassaopbrengst van 827 duizend euro. Gooische Vrouwen 2 werd verdrongen naar een derde plaats, en bracht ‘slechts’ 425 euro op. (Afgezien van de constatering dat dit voor Nederlandse begrippen veel geld is in de negende draaiweek, moeten we ook vaststellen dat het ver onder de grens van 1 miljoen ligt waarboven de film zich wekenlang had bevonden.)

Nederland is, met Michiel de Ruyter als jongste troef, goed vertegenwoordigd in de eigen bioscopen. Gezamenlijk brachten vijf Nederlandse producties (de andere drie zijn Homies, Wiplala en Mees Kees op de planken) dit weekend ruim 1,5 miljoen euro op, bijna de helft van de totale omzet in de top-10.

Een enigszins verrassend succes is de kinderfilm Spongebob: Spons op het droge, over de vrolijke gele spons. In het eerste weekend bracht de animatiefilm 524 duizend euro op, wat zich mogelijk laat verklaren door het vele aantal schermen (168) waarop de film in Nederland draait. De sprookjes-opera Into the Woods (van de regisseur van Les Miserables) had een minder sterke start, maar is ook maar op slechts 40 bioscoopschermen te bewonderen.

De film The Interview, die dit weekend eveneens debuteerde, krijgt een eervolle vermelding. De controversiële komedie is slechts op 34 schermen te zien, en bracht dit weekend 28 duizend euro op. Filmdistributeur Sony zal er waarschijnlijk geen traan om laten: de online release vorige maand was uiterst succesvol.

Bioscooptop-tien
1 (-) Michiel de Ruyter
2 (-) Spongebob: Spons op het droge
3 (1) Gooische Vrouwen 2
4 (3) Homies
5 (2) Taken 3
6 (4) The Imitation Game
7 (5) The Hobbit: The Battle of the Five Armies
8 (6) Birdman
9 (-) Into the Woods
10 (9) The Theory of Everything

Bron: Nederlandse Film Distributeurs