Spring naar de content

Alles wat je als VROUW wil weten

Filmpjes van dansende kleuters kijken, een vip-arrangement voor Fifty Shades of Grey winnen en lezen over Charlotte die in de ban was van een narcist. En kun je voor een wespentaille beter diëten of sporten?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

Volgens Vrouw, de wekelijkse bijlage van De Telegraaf die ‘de emotie achter het nieuws’ vanuit een ‘vrouwelijk perspectief’ benadert, lezen vrouwen het liefst over courgettepannekoekjes, kinderen met het syndroom van Down, onmogelijke liefdes en hoe zich te gedragen op het schoolplein. Het magazine voorziet zijn lezeressen naar eigen zeggen van ‘alles wat je als VROUW wil weten’. De interesses van vrouwen zijn volgens hun papieren seksegenoot, kortom, niet erg veelomvattend.

Representativiteit
Vrijdag werd voor de zesde keer de Vrouw in de Media Award uitgereikt, die eerder werd gewonnen door onder anderen Neelie Koes, Femke Halsema en Tineke Ceelen. Dit jaar waren longarts Wanda de Kanter, presentatrice en actrice Anousha Nzume en wiskundige Ionica Smeets genomineerd. Een goed initiatief, zolang vrouwen in de media niet net zo vanzelfsprekend zijn als mannen.

Maandag publiceerde NRC Handelsblad een onderzoek naar de afkomst van journalisten die werkzaam zijn op de negen grote Nederlandse nieuwsredacties. 3 procent bleek van niet-westerse komaf, tegenover 11,7 procent onder de gemiddelde Nederlanders. Een nieuwsredactie is idealiter representatief voor de samenleving, zei Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje in een reactie tegen de krant. “Dat geldt niet alleen voor kleur, maar ook voor leeftijd, man-vrouw, sociale achtergrond.” Ook de Volkskrant publiceerde een onderzoek naar diversiteit in de media, een paar dagen later, toegespitst op de geïnterviewden van het televisieprogramma College Tour. Van de 81 gasten die sinds 2007 aanschoven bij Twan Huys was driekwart man en 90 procent blank. “Mijn droom is een seizoen met alleen maar vrouwelijke gasten,” reageerde de presentator. Huys meent dat vrouwen minder snel aan talkshows meedoen uit angst dat ze niet interessant genoeg zijn.

Ballenbeeldspraak
Zijn vrouwen (al dan niet vals) bescheiden? Op een schaal van Prem Radhakishun tot Gordon Heuckeroth waarschijnlijk wel. Maar is dat de reden dat ze op nieuwsredacties, als talkshowhost en -gast nog altijd in de minderheid zijn? Opvallend is dat interessante vrouwen niet zelden zelf stereotyperingen in de hand werken door de manier waarop ze zich profileren. Zo noemt de genomineerde Smeets zich naast ‘wiskundemeisje’ ook ‘getallendiva’ en kiezen vrouwen met zogenaamd mannelijke beroepen of hobby’s er soms voor om hun hakhoogte in hun twitterbio te vermelden. ‘Op hakken in de haven’ bijvoorbeeld, of ‘Writing in heels’. Wij zijn intelligent en avontuurlijk, maar óók lekkere wijven, hoor! En hoeveel vrouwen hebben zich wel niet een metaforisch paar ballen aangemeten om daadkracht te suggereren?

Of Smeets de award heeft gewonnen? Geen idee. Ik was druk, druk, druk met dingen die mij als vrouw interesseren: wasmiddel als turn-on, de allergieën van mijn eetgasten, het vergeten van mijn vervelende ex en dik en dolgelukkig zijn.

Groetjes uit de jaren vijftig!