Spring naar de content

VN-rapport: Taliban gedragen zich steeds meer als criminelen

Een kleine kentering binnen de Taliban. Nu IS op veel plaatsen de macht heeft gegrepen, blijkt de organisatie steeds vaker betrokken bij criminele activiteiten in Afghanistan. Ze houdt zich daardoor minder bezig met de politiek, staat in een nieuw rapport van de Verenigde Naties.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

De Taliban regeerden in Afghanistan van 1996 tot 2001 met strakke hand en hielden ook daarna nog een flinke vinger in de politieke pap. Maar de laatste tijd heeft de beweging haar activiteiten flink uitgebreid, met name richting het criminele circuit. De Taliban houden zich bezig met drugshandel, illegale mijnbouw, afpersing voor het gebruik van wegen, en ontvoering voor losgeld. Dit soort praktijken is niet nieuw, maar de schaal waarop de Taliban ze uitvoert wordt steeds groter.

taliban640

Volgens de VN is de criminaliteit een belangrijke nieuwe inkomstenbron voor de Taliban. De organisatie zou bijvoorbeeld jaarlijks omgerekend 14 miljoen euro afpersen van vrachtwagenchauffeurs die edelstenen vervoeren vanuit de mijnen. Met ontvoeringen wordt een vergelijkbaar bedrag opgehaald. “De omvang en de reikwijdte van deze samenwerking is nieuw, en bouwt voort op decennia van interactie tussen de Taliban en anderen die zich bezighouden met crimineel gedrag,” aldus de onderzoekers in het rapport voor de VN-Veiligheidsraad.

De Verenigde Naties zien de ontwikkeling met lede ogen aan, want het wordt moeilijker om vrede te bereiken in Afghanistan als de Taliban steeds sterkere banden krijgen met criminele bendes en daardoor steeds minder economische motieven heeft om de strijd op te geven. De Veiligheidsraad zou daarom moeten kijken naar sancties tegen de Taliban. De nieuwe Afghaanse president Ashraf Ghani heeft in elk geval gezegd dat hij vrede wil in Afghanistan, na decennia van voortdurende oorlog. Daarom wil hij de Taliban naar de onderhandelingstafel brengen.