Spring naar de content

Stichting Loterijverlies haalt hard uit naar Radar (AVROTROS)

Ferdy Roet van de Stichting Loterijverlies.nl heeft hard uitgehaald naar het consumentenprogramma Radar (AVROTROS). In een persbericht dat gisteren verscheen noemde Stichting Loterijverlies presentatrice Antoinette Hertsenberg een ‘puur suggestief’ interviewster. HP/De Tijd belde met de makers van Radar voor een reactie op de forse aantijgingen. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Iris Verhulsdonk

Ferdy Roet, jurist en oprichter van de stichting die opkomt voor gedupeerden van de Staatsloterij, werd uitgenodigd voor het consumentenprogramma. In de aflevering van aanstaande maandag zou zijn stichting ‘tegen het licht worden gehouden’ door de AVROTROS. De makers zouden ingaan op het geld dat Roet verdiend zou hebben aan de organisatie, wat een opmerkelijke beschuldiging is als je je bedenkt dat Roets zaak tegen de Staatsloterij mede te danken is aan het journalistieke speurwerk van Radar.

Roet vroeg aan de redactie met wie hij in de studio zou zitten, en hoe het item in elkaar stak. Volgens Roet zou Radar keer op keer geweigerd hebben hem hierover in te lichten, en de maat was vol. Hij eist nu dat Radar aangeeft welke personen de redactie heeft uitgenodigd, en hij wil een duidelijke garantie voor hoor en wederhoor.

AVROTROS-voorlichtster Dayna Gosselaar zegt erg verbaasd te zijn over het persbericht. “Wij snappen de ophef eerlijk gezegd niet zo goed. Wij hebben contact met de advocaat van meneer Roet en deze zei ons dat de eis is dat wij alle informatie aanleveren vóór vandaag vier uur. Dat zullen wij dan ook doen.”

Volgens Gosselaar is er nooit sprake geweest van weigering. “Nee, die beschuldiging is niet correct. Wij maken televisie en kunnen vaak pas informatie geven als het programma rond is. Als wij nog niet weten wie onze gasten zijn, kunnen we die informatie ook niet geven.” Ze benadrukt dat Radar tafelgasten altijd informeert alvorens ze in de aflevering komen. “Wij doen altijd aan hoor en wederhoor, daarom vinden we het jammer dat daar in dit persbericht weinig sprake van is.”

Op de verdere beschuldigingen uit het persbericht wil Radar verder niet ingaan. In het bericht staat onder meer dat het programma moedwillig bedrijven kapot zou willen maken en dat het ‘maatschappelijk onaanvaardbare journalistiek’ zou bedrijven. Gosselaar gaat ervan uit dat als Radar ingaat op de eis om de opgevraagde informatie voor vier uur te leveren, de zaak daarmee is afgedaan.

“We willen antwoord geven op de vragen die de advocaat van meneer Roet ons heeft gesteld, en gaan niet in op verdere aantijgingen. Wat betreft het persbericht, dat is een kwestie van vrijheid van pers. Daar zullen wij verder niets mee doen.”

Helemaal klaar mee
In een reactie aan HP/De Tijd vertelt oprichter Ferdy Roet dat hij het er niet bij laat zitten. In de aflevering zou al een standpunt zijn ingenomen tégen loterijverlies.nl. En daar is Roet woedend over. “Zij zijn vuur, maar ik ook. Ik zal vuur met vuur bestrijden, en het vuur zal ik harder laten opstoken. Ik ben helemaal klaar met de schijnheiligheid van het programma.”

Een kwartier voor de deadline van vier uur op donderdagmiddag heeft Roet nog niet de gevraagde informatie ontvangen van het AVROTROS-programma. De kogel is echter allang door de kerk. “Er zal nu een hoogleraar in het programma verschijnen. Ik acht hem persoonlijk verantwoordelijk voor de schade die hij mijn zaak zou berokkenen.”

Roet zegt dat de beweringen die Radar komende maandag zal doen waarschijnlijk onzin zijn. De makers zouden allang een standpunt hebben ingenomen tegen Loterijverlies.nl, waardoor de beschuldigde geen eerlijke kans krijgt. “Vervolgens kan ik dat beeld niet meer bijschroeven door die negatieve beeldvorming. Het gaat bovendien niet om mij, maar om de belangen van heel veel mensen (zij die tussen 2000 en 2008 gedupeerd werden door de Staatsloterij – red.). Ik ben helemaal klaar met Radar, en ik geef niet zomaar op.”

Maandag zal de zaak worden behandeld in ‘Radar’, om 20.30 te zien op NPO 1.