Spring naar de content

Cultuuragenda: Strike Root, Liefde & Lust en de nieuwe theatertour van Frank Boeijen

Elke week selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die de moeite van een bezoek waard zijn. Deze week: de dansvoorstelling Strike Root, zinnenprikkelende schilderijen in het Centraal Museum in Utrecht en de nieuwe theatertour van een icoon uit de Nederlandstalige popmuziek: Frank Boeijen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

> Strike Root
Het Nederlands Dans Theater – internationaal toonaangevend en bekend om zijn uitstekende groep dansers – laat in de drieledige dansvoorstelling Strike Root zien wat het in huis heeft. Allereerst is daar het nieuwe werk Thin Skin van choreograaf Marco Goecke. Goecke staat bekend om zijn aparte danstaal. De Volkskrant omschrijft zijn stijl heel treffend als: “Feeëriek autisme, op het monomane af.” Daarnaast is het debuut van choreograaf Mehdi Walerski te zien: Chamber, dat in de geest van Igor Stravinsky’s klassieker Le sacre du printemps is gemaakt. Naast Thin Skin en Chamber staat Safe as Houses (2001) van Sol León en Paul Lightfoot op het programma. Het choreografenpaar baseerde het werk op de hexagrammen van de I Tjing en zette die op muziek van J.S. Bach.

Strike Root van het Nederlands Danstheater is op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 februari te zien in de Stadsschouwburg van Amsterdam, op donderdag 26 februari in Parkstad Limburg Theaters in Heerlen en op zaterdag 28 februari in Theaters Tilburg in Tilburg.

> Liefde & Lust
In het Centraal Museum in Utrecht opent zaterdag 21 februari de overzichtstentoonstelling Liefde & Lust, een expositie met het zinnenprikkelende werk van de Nederlandse maniërist Joachim Wtewael (1566-1638.) HP/De Tijd nam deze week alvast een kijkje bij de expositie en schreef:

“De showstopper is het grote doek Perseus en Andromeda (1611), dat het Centraal Museum in bruikleen kreeg van het Louvre. Cassiopeia, de moeder van Andromeda, riep de woede van de zeenimfen over zich af door te beweren dat ze mooier was dan zij. Om de toorn van zeegod Poseidon af te wenden, werd Andromeda geofferd aan het zeemonster Cetus. Op het schilderij is de prachtige, lieflijke en blozende blote vrouw vastgeketend aan een rots. Haar linkervoet rust op een grote roze schelp, die met de opening naar ons toe net zoveel van een vrouwelijk geslachtsdeel wegheeft als de kunstenaar waarschijnlijk wilde. Te paard komt redder Perseus al aangevlogen.
Wtewael werd geprezen als een van de grootste schilders van zijn tijd, maar raakte na zijn dood in de vergetelheid. Onterecht, zo zal de bezoeker van Liefde & Lust merken.”

Liefde & Lust is van 21 februari 2015 tot en met 25 mei 2015 te zien in het Centraal Museum Utrecht.

3809-030-716x1024
De keukenmeid – Joachim Wtewael, ca. 1620-1625

 

> Frank Boeijen: theatertour 2015
Frank Boeijen was in de jaren tachtig een van de eerste zangers die met een Nederlandstalig repertoire de theaters opzochten. Nu, meer dan dertig jaar later en talloze hits verder, blijft hij dat doen. Afgelopen donderdag ging zijn nieuwste theatershow met de ongecompliceerde titel Frank Boeijen in Concert 2015 in première. De band is nieuw, maar het repertoire is als vanouds – al is er ook genoeg aandacht voor nieuw werk. Hits als Linda, Zwart-wit en Kronenburgpark zijn voor de gelegenheid in een nieuwe jas gestoken en nemen u mee in een reis door de tijd – een reis ook door het rijke oeuvre van Frank Boeijen.

Frank Boeijen in Concert 2015 toert van 19 februari 2015 tot en met 30 mei 2015 door het land. Een complete tourlijst vindt u hier.