Spring naar de content

HP/De Tijd 03: Alles over alcohol, de beroepsdrinker & de Boekenweek

Alcohol wordt weleens de smeerolie van onze maatschappij genoemd. De derde HP/De Tijd van dit jaar neemt het aloude genotsmiddel zorgvuldig onder de loep in een themanummer voor borrelaars, beroepsdrinkers en geheelonthouders.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

 

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

driegesprek‘Drank haalt het beste in de mensheid naar boven’
In het maandelijkse driegesprek bespreken strafpleiter Theo Hiddema, schrijver Maarten Spanjer en dichter Jean Pierre Rawie hun gedeelde passie – uiteraard onder het genot van een glaasje. Hiddema: “Nou, een witte wijn dan maar, hè?”

malherbeAnnet Malherbe: ‘Ik ben een spons’
Actrice Annet Malherbe, bekend van haar florissante rollen in Debiteuren, crediteuren en Gooische Vrouwen, gaat te biecht bij Jojanneke van den Berge. Ze vertelt openhartig over haar oude lijf, de bewondering voor partner Alex van Warmerdam en haar vak. “Mijn geheim is goed jatten.”

Dbieroorloge Bieroorlog
Onder aanvoering van marktleider Heineken blijven de grote bierbrouwers bepalen welk pilsmerk waar wordt getapt. Café-uitbaters en hun gasten zijn de dupe, alle liberaliseringen en mooie beloftes ten spijt. Een exposé over de strijd om ons pilsje.

brambakkerBram Bakker: ‘Ik lever een permanente strijd tegen mateloosheid’
Hij wordt verguisd en bewonderd om zijn onorthodoxe werkwijze en zijn vrijmoedige optreden in de media. 51 vrijpostige vragen aan psychiater, verslavingsexpert en binnenkort romanschrijver en cabaretier Bram Bakker.

glasbakAan de bak
Voor de een is het een walk of shame, voor de ander de sleutel tot zielerust. Het bezoek aan de glasbak. Verslag van het komen en gaan bij het drukste flessendepot van onze hoofdstad. Plús een set glasheldere regels. ‘Kristalglas is verboden in te werpen. Naar verluidt vallen de glazen van de Albert Heijn-actie daar niet onder.’

kalashnikovDe nieuwe wapenwedloop
Jongens zijn het, maar gewelddadige jongens – de nieuwe lichting criminelen. Ze beschieten elkaar met kalasjnikovs, granaten en raketwerpers, en als antwoord wordt ook de politie zwaarder bewapend. Is het oorlog op straat? Renate van der Zee doet verslag uit de wereld van het zware geschut.

groningenVan de kroeg naar de eerste hulp
Een avondje drinken, daar kun je zin in hebben. Maar het loopt niet altijd goed af. Bert Nijmeijer liep met een ordeteam mee door het alcoholisch ground zero van Groningen, en eindigde in de behandelkamer van de spoedeisende hulp. “In een van de cellen zit Gijs, zestien jaar. ‘We moeten z’n moeder maar even bellen.’”

glaasjeopGlaasje op, laat je rijden
Al sinds 1965 worden we via een stortvloed aan media-uitingen gewaarschuwd om niet met een slok op achter het stuur te kruipen. Maar werkt dergelijke voorlichting eigenlijk wel? Ton van Dijk blikt terug op een halve eeuw campagne voor veilig verkeer.

 

Verder deze maand: mr. G.H.B. Hiltermann over de vercommercialisering van de erotiek en Frits Huffnagel over de nacht van Ed van Thijn. In aanloop naar de Boekenweek gaat  Dimitri Verhulst met de billen bloot in het Zelfportret, plús een recensie van zijn Boekenweekgeschenk De zomer hou je ook niet tegenHero Brinkman deelt zijn favoriete boeken, films en muziek, en tot slot leest u een zinderend document over de schaduwkanten van de charismatische zanger Frank Sinatra.

Het maartnummer van HP/De Tijd ligt nu in de winkel. Lees HP/De Tijd hier direct digitaal met een euro korting, of sluit hier een voordelig abonnement af.