Spring naar de content

Arme aangeschoten Anouchka

Vanochtend werd op NPO Radio 1 de situatie rond Anouchka van Miltenburg besproken. De voorzitter van de Tweede Kamer had voor de zoveelste keer een blunder begaan, ging het verhaal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Gisteravond, na een eindeloos (en voorspelbaar) debat over de gaswinning in Groningen, liet zij zich na een stemming over een motie van wantrouwen tegen VVD-genoot en minister van Economische Zaken Henk Kamp ontvallen dat het ‘much ado about nothing’ was, een hoop heisa om niks.

Kamp en Van Miltenburg gisteravond tijdens een schorsing van het gaswinningsdebat
Kamp en Van Miltenburg gisteravond tijdens een schorsing van het gaswinningsdebat

Een slip of the tongue van de onafhankelijke Kamervoorzitter, absoluut, maar normaal gesproken niet iets om uitgebreid met de politiek commentator te bespreken. Van Miltenburg had bovendien direct haar excuses aangeboden aan Esther Ouwehand (PvdD), indiener van de motie. Toch had de NOS-verslaggever Ouwehand maar eens gebeld of ze het erbij zou laten zitten, of dat ze Van Miltenburg verder in verlegenheid zou brengen. Ze had nog niet opgenomen, dus hij zou het in de loop van de dag weer proberen. Ik bekeek de timeline van Ouwehand: die twitterde nog volop na afloop van het debat, maar geen woord over Van Miltenburg.

Wat normaal gesproken een bagatel zou zijn, een te permitteren foutje, wordt bij Van Miltenburg gelijk groot uitgelicht. De Kamervoorzitter is aangeschoten wild sinds de Volkskrant eind 2013 met een vilein artikel kwam waarin anonieme Kamerleden en zelfs leden van het presidium (het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer) aangaven dat ze ‘totaal ongeschikt’ was.

Na gesprekken met de fractievoorzitters kreeg ze een laatste kans, zoals ook Onno Hoes die kreeg na zijn Maastrichtse zoensessie. Gevolg: alles ligt daarna onder een vergrootglas en elk foutje wordt breed uitgemeten. Het is voor arme aangeschoten Anouchka te hopen dat haar een Hoes-gang bespaard blijft.