Spring naar de content

Het is officieel, zo lang (en dik) is de gemiddelde penis

De lengte van de penis. Wat is normaal, wat is groot, en misschien wel belangrijker: wat is klein? De wetenschap lijkt eindelijk een antwoord te kunnen geven. Het mannelijk lid is normaal als hij bij een erectie tussen de 10 en de 16 centimeter meet. Een geruststelling voor veel mannen, want bij 95 procent van de heren is dit het geval.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Na het lezen van dit nieuws zal opluchting zich van de gemiddelde man meester maken. ‘Het valt dus mee.’ Misschien was die hoop er altijd, maar nu is het ook bewezen. Wetenschappers van King’s College in Londen hebben de penislengte van mannen in kaart gebracht, door eerder onderzoek over penisafmetingen samen te voegen. De resultaten werden gepubliceerd in het British Journal of Urology International.

lengte640

 

De onderzoekers maakten voor hun onderzoek gebruik van twintig eerdere studies, waarbij ruim 15.000 mannen uit verschillende werelddelen hun penis officieel hebben laten opmeten. Vervolgens werden alle maten gemiddeld. Uit de verzamelde gegevens blijkt dat de gemiddelde lengte van een slappe penis 9,16 centimeter is en dat de lengte van de gemiddelde penis bij een erectie 13,12 centimeter is. Ook het gemiddelde van de omtrek werd gemeten. In slappe toestand was de omtrek gemiddeld 9,31 centimeter, terwijl die bij een erectie zo’n 11,66 centimeter was. Er zijn enkele uitschieters naar 20 centimeter en de studie toont verder aan dat wereldwijd slechts 2,28 procent van de mannen een abnormaal kleine penis heeft.

Het onderzoek komt geroepen voor mannen die lijden aan Body Dysmorphic Disorder (BDD), een angststoornis waarbij mensen onzeker zijn over bepaalde lichaamsdelen. Die angst kan leiden tot stress en onzekerheid, ondanks dat vaak geroepen wordt dat de maat van de penis er niet toe doet. “We geloven dat ons onderzoek artsen helpt om mannen ervan te overtuigen dat hun geslachtsdeel een normale lengte heeft,” zegt hoofdonderzoeker en psychiater David Veale.

lengte2640

De Britten schrijven ook dat ze geen verschillen hebben gevonden tussen de penismaten van verschillende rassen. In dit onderzoek blijft de veelgehoorde aanname dat negroïde mannen een langere penis hebben in het midden, al werd dat in eerder onderzoek wel vastgesteld. Ook bleek er geen link te zijn tussen het formaat van de penis en de schoenmaat, testikelgrootte, vingerlengte of leeftijd.

Uit een van de onderzoeken die de Britse wetenschappers raadpleegden blijkt overigens dat 85 procent van de vrouwen tevreden is met de penislengte van hun partner, terwijl van de mannen slechts 55 procent tevreden over hun jongeheer is. 12 procent van de mannen zou zijn penis als ‘te klein’ bestempelen.

Kortom: de mannelijke lezer hoeft zich volgens de statistieken waarschijnlijk nergens zorgen over te maken.