Spring naar de content

Hoe media in Myanmar de overheid boycotten

Het is niet best gesteld met de persvrijheid in Myanmar. Journalisten worden in het land met enige regelmaat in de gevangenis gegooid en mishandeld door de politie. Uitgeverijen en mediabedrijven zijn daarom een boycot begonnen tegen de overheid.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Begin maart was het weer raak. Protesten over studiehervormingen in de hoofdstad Rangoon werden met geweld uit elkaar geslagen door de politie; ook journalisten raakten betrokken en enkelen van hen werden vastgezet. De betogers streden voor meer academische vrijheid en liepen in een mars van de stad Mandalay naar Rangoon, de grootste stad van het land. Bij de stad Letpadan werden ze tegengehouden en greep de politie hard in. Het Myanmar Journalists Network is er helemaal klaar mee en is in reactie op deze zoveelste detentie van journalisten een campagne begonnen, om alle uitingen van de overheid in de pers te boycotten.

protest640

De boycot houdt in dat de media voorlopig geen aandacht meer zullen besteden aan overheidsgerelateerde media- en persevenementen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken kan voornamelijk verwachten genegeerd te worden door binnenlandse media.

Deze week (van vrijdag tot zondag) organiseert het International Press Institute in Rangoon een conferentie genaamd On the Path to a Free Media, waar de Myanmarese minister van Informatie zijn opwachting zal maken. De verwachting is dat Myanmar Journalists Network dit evenement links zullen laten liggen.

Onder meer Kyaw Soe Lin, hoofdredacteur van het Myanmar Post Journal, heeft zich bij de boycot aangesloten, omdat het geweld en het opsluiten van journalisten ‘een punt van zorg is voor alle media’. Zijn krant verscheen vorige week, net als een aantal andere dagbladen, uit protest met een zwarte voorpagina. De journalisten die bij het protest zijn opgepakt zijn inmiddels weer op vrije voeten. Myanmar ging tot 2011 gebukt onder een strenge militaire dictatuur, waarna er flinke hervormingen werden doorgevoerd, ook met betrekking tot de persvrijheid. Maar in het dagelijks leven is daar nog weinig van te merken, bleek deze maand maar weer eens.