Spring naar de content

Zien: de schaduwkant van de Marokkaanse leerlooierij

De leerlooien uit het Marokkaanse Fez zijn wereldwijd bekend. Op nog traditionele wijze, die dateert uit de Middeleeuwen, worden huiden van schapen, geiten en kalveren gelooid en geverfd, en verwerkt tot een prachtige citroengele schoudertas of bruine lederen schoenen. Maar de vrolijke verfkleuren staan in schril contrast met de wijze waarop deze lokale producten worden gemaakt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sophie van Os

De looierijen bevinden zich doorgaans in een straat met allemaal deurtjes. Van ver zijn de geuren van de chemische middelen waarmee het leer wordt bewerkt, te ruiken. Achter de deurtjes in de straat in Fez zwoegen arbeidskrachten tot aan hun middel in stinkende chemische baden. Waar eerder nog kleurstoffen werden afgeleid van natuurlijke stoffen, zoals henna en granaatappels, zijn tegenwoordig de meeste vervangen door industriële chemicaliën.

Fotograaf David Rosen reisde af naar Fez en legde het leerlooiproces vast. Aan de hand van foto's beschrijft hij de erbarmelijke omstandigheden waarin de arbeidskrachten hun ambacht uitvoeren.

Onderwerpen