Spring naar de content

Deze nieuwe app moet hulp bieden bij depressies

De meningen over sociale media in relatie tot onze mentale gezondheid zijn nogal verdeeld. Al die uren voor het scherm, is dat wel goed voor de sociale ontwikkeling? Maar binnenkort is daar Panoply; een online platform ten behoeve van onze mentale gezondheid. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Iris Verhulsdonk

Panoply is een project van Robert Morris, doctor in de psychologie. Hij deed onderzoek naar een manier waarop sociale media ingezet kunnen worden om depressies te behandelen. Op het moment zijn er genoeg websites waarop mensen deskundige hulp kunnen zoeken, maar in de praktijk blijkt dat gebruikers niet echt betrokken zijn bij het traject, zo meldt Morris in de inleiding van zijn onderzoek.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Morris en zijn team ontwikkelden voor het onderzoek een website waarop mensen hun negatieve ervaringen en gedachtes kunnen delen. Proefpersonen werd gevraagd de website gedurende drie weken minstens 25 minuten per week te gebruiken. Zodra de respondenten hun negatieve gevoelens deelden, kregen reacties van mensen uit een team die Morris had samengesteld. Het team is getraind in cognitieve gedragstherapie, waarmee gereflecteerd wordt op de gevoelens van mensen met een depressie, en waarmee zij objectiever naar hun eigen situatie kunnen kijken. De techniek wordt veel gebruikt door psychologen in de behandeling van depressie.

De uitkomsten van dit onderzoek waren positief voor de respondenten. Proefpersonen die leden aan een depressie voelden zich na het gebruik van de website over een periode van drie weken beduidend beter. Morris heeft het onderzoek nu omgezet in een concreet plan; de psycholoog richtte een bedrijf op dat de app zal realiseren voor het grote publiek. Op veel vlakken wordt de app zoals ieder ander sociaal netwerk, de focus ligt op het in contact brengen van mensen over de hele wereld. Maar er is een belangrijk verschil: het contact dat de mensen zullen hebben is gericht op de hierboven genoemde gedragstherapie. In de app zullen gebruikers ook worden aangemoedigd om te reageren op andermans berichten. Door anderen te helpen hun gevoelens te objectiveren, wordt het gemakkelijker deze vaardigheid ook op situaties in het eigen leven toe te passen, meent Morris. Dit zal volgens hem resulteren in vooruitgang van de mentale gezondheid van Panoplygebruikers.

Op het moment van schrijven is de app nog in de ontwikkelingsfase en is het niet bekend wanneer deze beschikbaar wordt voor het grote publiek.

Onderwerpen