Spring naar de content

Amerikaanse burgers laten goede kanten van ‘moordlustige blanke agent’ zien

In Amerika woedt al maanden een hevige discussie die oude vooroordelen pijnlijk blootlegt. Een aantal incidenten waarbij de politie onnodig dodelijk geweld gebruikte tegen de zwarte medemens zorgt voor raciale spanningen van een ernst die soms doet denken aan de Rodney King-tape.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Het probleem ligt diep, zo lijkt het. Stereotypering is ook in de Amerikaanse maatschappij helaas nog schering en inslag. En daar kan nu een nieuw stereotype bijgeschreven worden: dat van de moordlustige politieagent die iedere donkere man als een potentieel crimineel ziet. Maar ook dit stereotype is kwalijk, en zet de al verhitte gemoederen nog meer op scherp. Dat er ook goede politieagenten zijn, wordt even vergeten.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

En dat is wat een aantal Amerikaanse burgers wil laten zien. Op sociale media posten zij foto’s van politieagenten die nu eens niet hun boekje te buiten gaan, maar hulp verlenen, in het bijzonder aan de zwarte bevolking van het land. Zo postte de burgemeester van Louisville, Kentucky onderstaande tweet met een foto waarin een politieagent een vrouw over de finish helpt, die tijdens een hardloopwedstrijd blijkbaar ademhalingsproblemen kreeg. Het onderschrift luidt: ‘What a compassionate city looks like.’

Maar misschien wel de meest krachtige boodschap is deze video, van een jongeman genaamd Will Stack. Zijn boodschap is tegelijkertijd ook een terechtwijzing op de houding van enkele donkere Amerikanen. Niet alle ‘zwarte slachtoffers’ van politiegeweld zijn onschuldig, net zoals niet alle politieagenten racistische moordenaars zijn. Stop met het labelen van mensen en zie een persoon hoe die werkelijk is, zo luidt zijn boodschap.

Bovenstaande voorbeelden zijn natuurlijk slechts een paar druppels op een gloeiende plaat die met ieder nieuw incident een paar graden heter wordt, en het einde is nog niet in zicht. Het zijn wel dit soort posts die voor broodnodige nuance zorgen; een minder radicaal geluid dat de laatste tijd ver te zoeken is. Het is dan ook te hopen dat er meer van dit soort druppels vallen, in de hoop dat deze raciale kwesties met een sisser aflopen.

Onderwerpen