Spring naar de content

Halbe Zijlstra: ‘Uitgeprocedeerde asielzoekers moeten een voorbeeld nemen aan Holleeder’

Met update. Uitgeprocedeerde asielzoekers moeten een voorbeeld nemen aan Willem Holleeder. Dat zegt Halbe Zijlstra, de fractievoorzitter van de VVD. Zijlstra: “Als Willem Holleeder net zo naar de rechter zou luisteren als deze mensen, zou hij nog geen dag in de gevangenis hebben gezeten.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Zijlstra deed deze opmerkelijke uitspraak in een interview met de NOS, vlak voordat de VVD maandagochtend intern bijeenkwam om te praten over de bed-bad-broodkwestie. Vorige week ontstond er crisis binnen het kabinet over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. De PvdA vindt dat er voor uitgeprocedeerde asielzoekers een vorm van opvang moet blijven, maar de VVD vindt dat dat niet nodig is.

Of er een akkoord komt is nog niet zeker, maar volgens Halbe Zijlstra wordt er alles aan gedaan om de kabinetscrisis niet te laten escaleren. “We proberen eruit te komen. We hebben het over een heel belangrijk punt voor de VVD: een streng asielbeleid voor mensen die weigeren om uitspraken van Nederlandse rechters uit te voeren. Dat beleid gaan we niet wijzigen als VVD.” (-) “Als Willem Holleeder net zo naar de rechter zou luisteren als deze mensen, zou hij nog geen dag in de gevangenis hebben gezeten.”

Asielzoekers vergelijken met een topcrimineel?
Op Twitter wordt verontwaardigd gereageerd op de uitspraken van Zijlstra. Velen vinden het onvoorstelbaar dat de politiek leider van de VVD uitgeprocedeerde asielzoekers durft te vergelijken met een veroordeelde topcrimineel.

Update: In zijn tijd als fractievoorzitter van de VVD in Utrecht dacht Halbe Zijlstra beduidend anders over het lot van uitgeprocedeerde asielzoekers. “Je kunt mensen die er alles aan doen om bijvoorbeeld terug te keren naar China niet op straat zetten.”