Cultuuragenda: Wijsgerig Festival Drift, Anne Soldaat & Jan Cremer

Nick Muller 23 apr 2015 Cultuur

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: Wijsgerig Festival DRIFT, een minitournee van Anne Soldaat en de overzichtstentoonstelling van het schilderwerk van Jan Cremer in Museum de Fundatie in Zwolle.

Wijsgerig Festival DRIFT
De Nacht van de Filosofie is te oppervlakkig en te duur. Althans, dat vonden enkele studenten van de Universiteit van Amsterdam. Daarom startten zij in 2007 het Wijsgerig Festival DRIFT, als tegenreactie. Op dit filosofisch minifestival, dat wordt gehouden in Vlaams cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam, biedt lezingen, debatten, poëzie, toneel en muziek. Binnen- en buitenlandse filosofen zullen de grenzen van orde, structuur en regelmaat verkennen, en zo invulling geven aan het festivalthema: ‘De Chaos Tegemoet’. Met lezingen van onder meer de eminente filosofen Raymond Geuss, Sally Haslanger en Graham Priest, en optredens van dichter en UvA-student Twan Schenkels, schrijver Yves Petry en muziek van Flip Noorman. Het gehele programma van deze avond vindt u hier.

‘Wijsgerig Festival Drift’ vindt op zaterdag 25 april plaats in Vlaams cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.

Anne Soldaat
Hij is bekend als gitarist bij onder meer Tim Knol en was jarenlang een van de bandleden en songschrijvers van de alternatieve rockband Daryll-Ann, maar Anne Soldaat (50) staat ook solo op de bühne. Op 17 april jongstleden verscheen zijn derde soloalbum: Talks Little, Kills Many. Op dit album staan, in navolging op zijn albums Another Life (2009) en Anne Soldaat (2012), twaalf zelfgeschreven en zelf uitgevoerde nummers. Bijna alle instrumenten speelde hij zelf in, met uitzondering van de harp en de strijkinstrumenten. En de dwarsfluit in het nummer The Island Man; die wordt bespeeld door Barry Hay.

Op vrijdag 24 april speelt Anne Soldaat een release-show van het album ‘Talks Little, Kills Many’ in Tivoli Vredenburg in Utrecht. Aanvang: 20.30 uur. Meer informatie vindt u hier. Een complete speellijst van de minitournee die aan het album gekoppeld is vindt u hier.

Cremer in verf 1954 – 2014
Voor het eerst sinds 1988 is er een overzichtstentoonstelling gemaakt van de schilderijen van Jan Cremer. In Cremer in verf 1954 – 2014 toont Museum de Fundatie in Zwolle een overzicht van zestig jaar schilderen. Van het allereerste schilderij dat Jan Cremer als veertienjarige jongen maakte in Parijs, het monumentale vijfluik La guerre Japonaise en de soms nog natte zeegezichten uit 2014 – alle aspecten uit zijn rijke schildersoeuvre komen aan bod. In Kasteel het Nijenhuis in Heino, onderdeel van Museum de Fundatie, is tegelijkertijd een selectie van vele foto’s te zien die Cremer sinds het begin van de jaren zestig heeft gemaakt. “De tentoonstelling bewijst dat Jan Cremer met recht een van de grootste naoorlogse kunstenaars van ons land is. Hij gaat de geschiedenisboeken in als een schrijvende schilder, en niet andersom”, zo oordeelde HP/De Tijd.

De tentoonstelling ‘Cremer in verf 1954 – 2014’ is tot en met 23 augustus 2015 te zien in Museum de Fundatie in Zwolle. Meer informatie vindt u hier.

5752._dsc8792
Blue Valley (detail) Jan Cremer (2014)

 

Reageer op artikel:
Cultuuragenda: Wijsgerig Festival Drift, Anne Soldaat & Jan Cremer
Sluiten