Spring naar de content

Keizers op de Heren (***)

Wekelijks gaat Thom Goderie op expeditie in de natuurlijke habitat van de Nederlandse socialite, en onderwerpt hij premières, vernissages en andere feestelijkheden aan een smakelijke analyse. Deze week: Keizers op de Heren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Thom Goderie
Choreograaf Hans Van Manen en partner Henk van Dijk
Choreograaf Hans Van Manen en partner Henk van Dijk

Dansend op de wind in de Gouden Bocht in Amsterdam drapeert de gigantische Nederlandse vlag met vaandel. Door de Herengracht sputteren rondvaartbootjes, voor het statig donkere advocatenkantoor van strafpleiter Oscar Hammerstein staat een kleerkast van een uitsmijter.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
Vlnr. Talpa Redacteur Barry Kuijt, Oud Grootmeesteres Martine Van Loon Labouchere, Belmont Events eigenaar Martin Blokpoel en Fotograaf Janiek Dam
Talpa-redacteur Barry Kuijt, oud-grootmeesteres Labouchere, eventmanager Martin Blokpoel en fotograaf Janiek Dam (v.l.n.r.)

Dit had een intro kunnen zijn van een spannend boek, maar het is de intro van een spannende avond: het beroemde en enigszins beruchte Keizers op de Heren, het jaarlijks terugkerende festijn van gastheer Hammerstein. De feestavond die traditiegetrouw plaatsvindt op de vrijdag vóór Koningsdag, is en blijft een van de meest prestigieuze festiviteiten in de hoofdstad. En deze editie was extra bijzonder. Het had Zijne Majesteit de Koning namelijk behaagd Oscar Hammerstein te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding heeft hij te danken aan zijn betrokkenheid bij de acceptatie van hiv in Nederland, en zijn voorzitterschap van het Staetshuys Fonds, een stichting die jong muziektalent ondersteunt.

Knus Vlnr. Socialite Jeroen Panders, Met The Voice (regisseur) Jeroen Van Zalk en galeriehouder Jan-Willem Loor
Knus. Socialite Jeroen Panders, The Voice-regisseur Jeroen Van Zalk en galeriehouder Jan-Willem Loor (v.l.n.r.)

Het verraste dan ook niet dat vele vrienden van de koninklijke familie aanwezig waren. Zoals oud-grootmeesteres Martine Labouchere en oud-advocaat van het Koninklijk Huis, Frits Salomonson. Buiten deze gasten van stand, kleurde de avond door een mix van jong en oud.

Het decor van de avond was de kantoortuin van de gedecodeerde advocaat, onder het genot van worst van de barbecue met huzarensalade, brood en een drankje. Hammerstein vertelde over de inhuldiging; “Burgemeester Van der Laan is een goede vent, hij gaf alle 42 voorgedragen ridders een speciaal gevoel. De Nieuwe Kerk Amsterdam waar dit plaatsvond is prachtig, het oversteeg alle verwachtingen.”

Vlnr. Regisseur Tim Oliehoek en Partner DJ Sander Van Leeuwen met PR Koning Vincent Van Dijk
Filmmaker Tim Oliehoek (l) en partner DJ Sander Van Leeuwen (m), en pr-koning Vincent Van Dijk

Later die avond daalde de temperatuur en kregen de vuurkorven het zwaar. Waardoor een groot deel van het gezelschap zich verplaatste naar het aan het kantoor grenzende ‘Barretje Hammerstein’. In dit Jordanees ogende privébarretje zette de avond zich gestaag door. Leve de Koning!

 

 

Eindoordeel:
Na de security te hebben overtuigd van een plekje op de gastenlijst, en eenmaal aanbeland in de tuin van gastheer Hammerstein, waande de gasten zich in een oase van ontspanning en informaliteit. Een soort VrijMiBo deluxe, mét een oranje sausje.

tompoes3

 

Lid van commissie van Voogdij W.A. , Frits Salomonson met Ridder in de orde van Oranje Nassau Oscar Hammerstein
Lid van commissie van Voogdij W.A. , Frits Salomonson met Ridder in de orde van Oranje Nassau Oscar Hammerstein

 

Onderwerpen