Spring naar de content

Laat Microsoft uw leeftijd schatten (tip: glimlachen maakt jong)

Age is just a number, hoor je weleens. Een uitspraak die dikwijls voorbehouden lijkt aan dikke grijze mannetjes met een twee decennia jongere vriendin uit Rusland of aan blonde bimbo's met een steenrijke bejaarde aan de arm. Voor de rest van de wereld is leeftijd wel degelijk meer dan een nummer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

We onderscheiden twee soorten mensen: zij die jonger geschat worden dan ze daadwerkelijk zijn, en zij die ouder geschat worden. Los van het feit of dat als vleiend of beledigend ervaren wordt, of dat een bonkige uitsmijter u de deur wijst, is het raadspelletje vaak niet al te makkelijk. Maar daar heeft Microsoft iets op gevonden.

vangaal79
Oud maakt nors, of: nors maakt oud

Met de How Old Do I look-app kunt u vanaf uw veilige bureaustoel de proef op de som nemen, en uw online zelfvertrouwen nogmaals aan gruzelementen laten schieten. Of niet natuurlijk. Door middel van het uploaden van een foto maakt het programma een schatting van uw leeftijd. De makers van de app, Corom Thompson en Santosh Balasubramanian, lanceerden de pagina om nieuwe software te testen, en stuurden een e-mail naar slechts enkele honderden mensen. Maar het nieuws van het programma verspreidde zich snel, en al gauw liep de site vast door de grote belangstelling.

Het is misschien een schrale troost, maar de app is niet altijd even accuraat. Was getekend, een jongeman van 25, twee jaar ouder geschat door Microsoft. Na het afscheren van wat overtollig gezichtshaar gingen daar zo vier jaar vanaf. Maar er is meer. Een glimlach blijkt wonderen te doen, en de volgende pogingen deden de gegeven leeftijd zo weer met een paar jaartjes slinken. De laatste meting: 21 jaar jong. Waar een glimlach al niet toe kan leiden.

helwegen
Jarenlang sleutelwerk lijkt zijn vruchten af te werpen voor Marijke Helwegen

Speciaal voor u nam HP/De Tijd de proef op de som en ging door. De glimlach-hypothese lijkt te kloppen. De immer nors kijkende Louis van Gaal (64) werd maar liefst 79 (!) jaar geschat. Vervolgens een gezicht waar veel aan gesleuteld is, dat van cosmetische chirurgie-diva Marijke Helwegen (66). En alle botox-injecties lijken vruchten af te werpen: mevrouw Helwegen werd 43 jaar geschat. Ook lijkt ze te glimlachen op bijgaande foto, hetgeen in haar voordeel kan werken. Maar het kan ook zomaar dat de elastiekjes achter haar hoofd wat strak zaten.

Het systeem houdt overigens een flinke slag om de arm door onder iedere foto de de disclaimer ‘Sorry if we didn't quite get the age and gender right. We are still improving the system’ te plaatsen. En dat is ook wel nodig, gezien de soms absurde resultaten. Treur dus maar niet als u als jonge god opeens als hoogbejaarde uit de bus komt: uiteindelijk is leeftijd ook maar een getal.

 

Onderwerpen