Spring naar de content

De prijsvechters van Marvel slaan weer een miljoenenslag

Groots, zou het project van Marvel Studios worden toen het bijna een decennium geleden werd aangekondigd. Ambitieus. Gewaagd. Of eigenlijk: gekkenwerk. De superhelden uit de bekende Marvel-stripboeken zouden een eigen filmserie krijgen, en bij tijd en wijle hun krachten op het witte doek bundelen als The Avengers, net als in de strips.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

In 2008 maakten we kennis met Iron Man, eveneens de introductie in het superheldenuniversum van Marvel. Inmiddels is het 2015 en zijn we tien films verder. Dit weekend ging de ensemblefilm The Avengers: Age of Ultron wereldwijd in première. En ondanks enige concurrentie van prijsvechters Mayweather en Pacquiao, sloegen Iron Man, Captain America, Thor en De Hulk wederom hun slag in de bioscopen over heel de wereld.

Voor eenieder die nog nooit een Marvel-strip opensloeg, of werd verleidt door de schreeuwerige filmposters naast de bioscoopingang: The Avengers (‘De Vergelders’) vormen een collectief, belast met de taak om de Aarde (of eigenlijk: Amerika) te beschermen tegen allerlei soorten kwaad. In de eerste fase van het filmproject maakten we kennis met de sleutelfiguren, ieder in een eigen film. Acteur Robert Downey Jr. vertolkte de multimiljonair Tony Stark (alter ego: Iron Man), Chris Evans de supermens Steve Rogers (alter ego: Captain America), Chris Hemsworth de Noorse god Thor, en Edward Norton (later vervangen door Mark Ruffalo) vertolkte dokter Bruce Banner, beter bekend als de groene sloopkogel de Hulk.

Disney
Dat dit project een duur grapje zou worden was op voorhand bekend bij Marvel en Walt Disney Studios Motion Pictures, de distributeur van de films. (We zijn nu halverwege de rit, met nog minstens elf films te gaan.) Een snelle rekensom doet concluderen dat de verschenen titels in totaal een kleine 2 miljard dollar hebben gekost. Een even snelle rekensom doet concluderen dat de makers aan de verkochte bioscoopkaartjes tot op heden zo’n 7 miljard dollar hebben verdiend. De filmserie staat momenteel te boek als de meest winstgevende, boven Harry Potter (acht films), James Bond (24 films) en Stars Wars (zes films).

De kruisbestuiving van Marvel, met als hoogtepunt de ensemblefilms The Avengers, is in zekere zin uniek te noemen. Het plan lijkt tot in de puntjes uitgestippeld, en alleen de grootste Marvel-fans zullen de verschillende regisseurs – in totaal zijn het er acht – hebben betrapt op inconsistenties. Marvel en Disney wisten concurrent DC Comics (bekend van Superman en Batman) er toe te zetten ook aan zo’n ‘gedeeld universum’ te beginnen. Volgend jaar verschijnt Batman v Superman: Dawn of Justice, waarna ook andere superhelden uit de bekende stripverhalen van DC Comics zullen instromen.

Gevecht van de eeuw
Dit weekend wist The Avengers: Age of Ultron een flinke slag te slaan in de Nederlandse bioscopen: 1,79 miljoen euro bracht de film op. Dat is achtduizend euro meer dan het immens populaire Gooische Vrouwen 2 opbracht in het eerste bioscoopweekend.

In Amerika doen de Marvel-films het doorgaans beter, waarschijnlijk te verklaren door het extreem Amerikaanse karakter van de stripverhalen, die iedere naoorlogse generatie Amerikanen bekend zal zijn. In de VS brachten The Avengers dit weekend 188 miljoen dollar in het laatje, en daarmee beleefde de film het op één na meest succesvolle openingsweekend in de Amerikaanse geschiedenis. Ooit.

Toch valt de opbrengst erg tegen, vindt Disney. De filmmaatschappij had het bedrag zo’n 12 miljoen dollar hoger ingeschat. De Amerikanen keken blijkbaar liever naar HBO, waarop (tegen betaling) de strijd tussen weltergewichten Floyd Mayweather en Manny Pacquiao te zien was. ‘Het gevecht van de eeuw’, zo werd de boksfinale genoemd. Ze zullen bij Marvel en Disney wel jaloers zijn op dat predicaat, maar ach – er liggen nog ruim tien films in het verschiet, en daarbij: de eeuw is pas net begonnen.

Onderwerpen