Spring naar de content

Ook de concertzaal is niet meer veilig voor smartphones, dankzij deze app

Dinsdagmiddag werd Wolfgang gelanceerd, een nieuwe smartphone-applicatie die tijdens een concert klassieke muziek verhaal en uitleg biedt van wat er op dat moment – dus live –  te horen is. Het is een initiatief van cultuuradviseur Johan Idema, in samenwerking met Muziekgebouw aan ‘t IJ en ontwerpbureau Fabrique. De innovatieve app moet klassieke muziek toegankelijker maken en de klassieke concertbeleving vergroten. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sophie van Os

Klassieke concerten verkeren in zwaar weer: concertgebouwen zien bezoekersaantallen afnemen en steeds meer mensen missen kennis, context of het verhaal achter de muziek. Dit was reden voor cultuuradviseur Johan Idema om ‘de etiquette’ in de concertzaal te vernieuwen. Verhalende zinnen op je smartphone in zwart-wit vertellen (dus niet storend voor je buurman of buurvrouw die wel de kennis in huis heeft om Symfonie no. 7 de danssymfonie van Ludwig van Beethoven te noemen, vanwege de sterke ritmische elementen) wat er gebeurt in de muziek, terwijl de strijkers zingen en terwijl er bij het geroffel op de pauken sprake is van crescendo en decrescendo.

Klassieke muziek beleven
In een interview met nrc.nl laat Idema weten dat hij het idee heeft overgehouden aan zijn klassieke-concertjebezoekjes met zijn oom als kleine jongen. Zijn oom vertelde vaak wat er gebeurde in de muziek. Middels deze applicatie kan iedereen van zo’n oom profiteren doordat de bezoeker met een enkele snelle blik op de app context wordt geboden. Met de app wil Idema ook de discussie aansnijden om een manier te vinden zodat het publiek de traditionele klassieke muziek optimaal kan beleven door middel van technologie.

Liever een explicateur
Er wordt door de lezers verschillend gereageerd op de lancering van de innovatieve applicatie: Roland te Booy zegt in een reactie dat het ‘onverbiddelijk en meedogenloos is dat de smartphone regeert’. “Ik waag het te betwijfelen of iemand wiens kennis van klassieke muziek zo beperkt is dat hij zich moet laten bijstaan door een app überhaupt ooit een concertzaal zal betreden. Voorts verstout ik mij te melden dat degene die tijdens een concert bezig is met een smartphone èn het ongeluk heeft om naast mij te zitten, kan rekenen op moeilijkheden. Ego me absolvo.”

Een andere lezer laat weten dat hij het interessant vindt dat er meer context wordt geboden. “Alleen liever niet middels de smartphone. Alleen liever niet middels de smartphone. Wij verworden tot een ‘homo smartphonensis’ immer gefocust op ons schermpje. Merk het ook bij mijzelf, terwijl ik niet eens aan ‘social media’ doe. Veel leuker lijkt mij een inleiding door een geïnspireerde spreker, een ‘explicateur’. Eventueel met de mogelijkheid voor Q&A.”

Première
Op zaterdagmiddag 30 mei wordt de app voor het eerst ingezet in het Muziekgebouw van Amsterdam tijdens een concert van Amsterdam Sinfoniette. Daarna moet de app zijn werk doen onder meer bij het Holland Festival, De Doelen, TivoliVredenburg en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.