Spring naar de content

Wat te doen met een wegzakkende superspits?

Zelden zal het zo moeilijk zijn geweest om Robin van Persie te zijn als nu. In de studio bij Jack van Gelder was dat goed te zien. Van Persie zei dat hij gelukkig was, maar zijn ogen stonden strak en zijn lichaamshouding sprak boekdelen; waarschijnlijk meer boekdelen dan zijn zwakke spel had gedaan in het uurtje dat hij had meegespeeld tegen Letland. Met de armen over elkaar en opgetrokken schouders was Van Persie — de tot voor kort briljante aanvaller — defensief.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Auke Kok

Van Gelder: “Is het frustrerend voor jou dat je nog geen negentig minuten vol kunt gaan?” Van Persie grinnikte. Logisch. Hij kan al weken voluit gaan. Sinds zijn blessure dit voorjaar heeft de spits bij Manchester United fit en wel op de reservebank gezeten. Een nieuwe ervaring. Reden: zijn coach Louis van Gaal vond hem niet goed genoeg.  Na zijn grinnikje zei de bijna 32-jarige Van Persie: “Dat kán ik wel…”

Goed overleg
Van Gelder: “Maar je mág het niet?” Zijn antwoord: “Dat is in goed overleg. Het gaat om het team en het ging vandaag alleen om de drie punten. Die hebben we gehaald dus ik ben een blij man.” “Hoe kijk je terug op jouw seizoen? Het is een lastig seizoen voor je geweest.” “Zullen we daar een andere keer op terugkomen, Jack? Het gaat vanavond over het Nederland elftal, niet over mij, dus…” “Het gaat wel over jou.”

Robin van Persie tijdens de wedstrijd tegen Letland.
Robin van Persie tijdens de wedstrijd tegen Letland.

Van Persie wist niet hoeveel Van Gelder wist. Had de NOS-presentator bijvoorbeeld de Engelse kranten gelezen? Wist hij dat Van Persie hoopt op een contractverlenging bij United, maar dat de club mogelijk van hem af wil? En dat Van Persie in Engelse media al maanden geleden toegaf uit vorm te zijn en dat hij meer moest scoren? Erger nog: Van Gelder zou hem kunnen voorhouden dat Oranje vrijdag na het vertrek van Van Persie opklaarde. Dat zijn vervanger Georginio Wijnaldum zorgde voor diepgang en dat alles er ineens lichter, positiever uitzag. Alsof iedereen er ineens zin in had.

Probleem
Ook had Van Gelder de lichtgeraakte voetballer kunnen confronteren met het feit dat hij sinds zijn historische kopbal tegen Spanje op het WK een probleem vormt. Een probleem dat luidt: wat te doen met een wegzakkende superspits die frustraties en irritaties verspreidt? Die een aanvoerder is maar geen leider?

Gelukkig voor Van Persie mocht hij wegkomen met een grap. Maar dat hij het moeilijk heeft, is duidelijk. Íedere vedette die vreest op weg te zijn naar de uitgang heeft het moeilijk.

Ieder weekend schrijft Auke Kok voor HP/De Tijd een column over sport.