Spring naar de content

Slordig of hufterig: EO-producent maakt van onschuldige vrouw een racist

In het programma Hufterproef van de EO worden nietsvermoedende Nederlanders à la Bananensplit in vervelende situaties gebracht. Ze worden geconfronteerd met asociaal gedrag onder toezicht van een verborgen camera. Een kledingwinkelier die een vrouw met hoofddoek schandalig behandelt, bijvoorbeeld. De omstanders die ingrijpen, hebben de proef doorstaan, de rest moet zich schamen. Maar wat als een omstander die ingrijpt wordt neergezet als passieve omstander door ‘een slordigheid’?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Het overkwam Sylvia Voogel. In onderstaand fragment, vorige week uitgezonden door de EO. (Betreffende fragment op 40 seconden.)

Dit gaat echt te ver! Wat zou jij doen?

Posted by 123Paparazzi on donderdag 11 juni 2015

Op de Volkskrant valt te lezen dat de montage van producent Skyhigh Television geen juiste weergave is van de gebeurtenissen in de kledingwinkel in Almere. Hufterproef doet voorkomen alsof Voogel een kledingverkoper gelijk geeft als hij haar uitlegt waarom hij een vrouw met hoofddoek publiekelijk discrimineert. Voogel meent: “Hij vertelde me dat hij helaas beter op zijn spullen moest letten omdat er zoveel gestolen werd. De maat was gewoon vol, zei hij. Ik kon de opmerking niet helemaal plaatsen, maar reageerde met: daar heb je gelijk in. Daarna begon de medewerker de jonge vrouw met de hoofddoek te schofferen. Toen heb ik ingegrepen en ben met de vrouw en medewerker in gesprek gegaan. ” Na de uitzending geeft Voogel onder druk van de EO toestemming om de beelden uit te zenden.

Na het zien van de beelden laat Voogel haar zoon contact opnemen met de EO. Na contact met zowel de omroep als de externe producent Skyhigh Television worden de beelden verwijderd van Uitzending Gemist en het archief van Beeld en Geluid. Er wordt bovendien, aldus de Volkskrant, middels een e-mail gevraagd: ‘We hopen dat u akkoord bent en dat u de zaak verder wilt laten rusten. Zou u dat per mail aan ons willen bevestigen?’

De aflevering van Hufterproef wordt desalniettemin in dezelfde vorm uitgezonden als herhaling. De reacties zijn hevig. Onder zowel het bovenstaande Facebookbericht als een bericht op een islamitische Facebookpagina wordt Voogel aan de digitale schandpaal genageld, en krijgt ze vele verwensingen naar haar hoofd geslingerd. Voogel vertelt tegen het AD: “Ik probeerde juist te sussen. Ik heb de moslima zelfs getroost.”

Nu is de vraag: bevestigt producent Skyhigh Television hier op eigen initiatief vooroordelen? Voogel heeft aangekondigd een aanklacht in te dienen wegens smaad. Voor nu houdt de producent van Skyhigh het bij het understatement ‘een slordigheid’.